Češi první den rozhodovali o složení evropského sboru. K urnám smí znovu v osm ráno

UDÁLOSTI: První den voleb do Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Úderem dvaadvacáté hodiny se v Česku zavřely volební místnosti. Znovu se otevřou v sobotu osm ráno, a voliči budou mít až do dvou odpoledne příležitost rozhodnout o složení Evropského parlamentu. Výsledky ovšem nebudou zveřejněny krátce po volbách, Český statistický úřad musí počkat až do nedělního večera, kdy skončí hlasování ve všech zemích Unie.

On-line přenos

Volby do Evropského parlamentu 2019

  • 22:27

    Pro tuto chvíli on-line přenos z povolebního dění končí. Děkujeme za pozornost.

  • 21:47

    "Ukazuje se, že ten standardní mainstream, ať středopravý či středolevý, se už vyčerpal. Když se podíváme na parlamentní volby v jednotlivých zemích, tam už se to stalo v minulých letech. Teď jen ta vlna doběhla na evropskou úroveň. Od roku 2014 se politická mapa Evropy hodně změnila," podotkl v Horizontu ČT24 politolog Martin Mejstřík z Mezinárodních teritoriálních studií FSV UK.

  • 20:23

    Populistické strany v eurovolbách posílily. Na demontáž Unie ale nemají dost hlasů. Více si můžete přečíst zde ZDE.

Volby do Evropského parlamentu začaly již ve čtvrtek ráno, kdy se otevřely volební místnosti v Nizozemsku a krátce poté i ve Velké Británii. Pátek je volebním dnem v Irsku a také v Česku, které je však jedinou unijní zemí, kde se volí dva dny – od pátečního odpoledne do sobotního odpoledne.

Volební místnosti zůstanou otevřené celkem čtrnáct hodin, definitivně se uzavřou v sobotu ve dvě hodiny odpoledne. Na výběr je letos z 841 kandidátů na 39 kandidátních listinách. Křeslo v Evropském parlamentu ale získá jen každý čtyřicátý uchazeč – Česko jich obsadí celkem 21. Rozdělí si je kandidáti stran, které získají alespoň pět procent hlasů.

Oproti jiným volbám nebudou výsledky voleb do Evropského parlamentu známé krátce po uzavření volebních místností. Statistický úřad bude muset počkat, než skončí volby ve všech státech EU, ve většině se přitom volí až v neděli. Rozhodující bude nedělní 23. hodina, kdy se jako poslední uzavřou volební místnosti v Itálii.

Volební místnost v Kolíně
Zdroj: David Taneček/ČTK

Volil prezident i premiér

Mezi prvními přišli k volbám premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident republiky Miloš Zeman. Babiš s manželkou volili v Průhonicích a premiér poznamenal, že nynější volby považuje za dosud nejdůležitější hlasování o rozložení Evropského parlamentu.

„Mají vliv na náš život, na všechny občany naší země, ne jen mladé, nebo staré, ale na všechny,“ řekl premiér. Podotkl, že Evropská unie má na Česko velký vliv, projekt je úspěšný, ale musí se reformovat.  

Miloš Zeman pak zdůraznil, že neprozradí, koho volil, zároveň připustil, že lze i eurovolby považovat za projev spokojenosti s domácí politikou. „Evropské volby jsou i testem spokojenosti s domácí politikou. Vzpomeňte si, jak dopadl Vladimír Špidla,“ řekl prezident s odkazem na výsledky voleb v roce 2004, kdy vládní sociální demokracie získala necelých devět procent hlasů a opoziční ODS zaznamenala výrazné vítězství.

Babiš i Zeman nepřímo vyzvali k účasti ve volbách. Předseda vlády podotkl, že doufá, že přijde více lidí než před pěti lety, kdy byla účast pouze osmnáctiprocentní. Hlava státu potom upozornila nevoliče, že tak vydávají svůj osud do cizích rukou. „Jestliže lidé nejdou k volbám, riskují, že jiní k volbám jdou a udělají jim peklo na zemi,“ míní.

Prezident u voleb
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

U voleb byli v prvních desítkách minut i předsedové některých dalších politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně a také lídři kandidátek v aktuálních eurovolbách.

Před půl pátou odpoledne vhodili své volební lístky do uren šéfové šesti z devíti sněmovních stran, kromě Andreje Babiš také Vojtěch Filip (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Zbylí tři – Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a Jan Hamáček (ČSSD) – odvolili kolem páté. Všichni bez výjimky potom označovali volby za zásadní a vybízeli občany k volební účasti.

První den bez komplikací

Volební účast není veliká a napříč regiony se různí. Na některých místech – zejména v Praze – dosahuje, či dokonce přesahuje dvacet procent, v Ústeckém i Jihočeském kraji činí jen. Na středu pomyslné osy se nachází jižní Morava, kde přišlo volit přibližně patnáct procent voličů. Podle odhadů by nakonec mohla hlasovat zhruba pětina až čtvrtina všech oprávněných voličů. 

Podle informací ministerstva vnitra páteční hlasování běželo bez incidentů. Dílčí komplikace zaznamenali jen na Moravě, a to ještě před volbami. V Prostějově, Českém Těšíně a Ostravě se totiž ve schránkách objevily špatně vytištěné kandidátky, které by byly neplatné.

„Ihned jsme kontaktovali městské a obecní úřady, aby instruovaly všechny okrskové komise, aby vyzvaly voliče k tomu, aby si před tím, než odejdou za plentu, zkontrolovaly své volební lístky, případně si u okrskové volební komise vyzvedli novou sadu lístků, která už je vytištěná bezchybně,“ informoval náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Studio ČT24: Začaly volby do Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Nejen volby. V obcích se rozhodne o silnici i casinu

Souběžně s volbami europoslanců se bude ve čtyřech obcích v referendech rozhodovat o místních otázkách. Lidová hlasování vyhlásily na 24. a 25. května radnice jihomoravských Holubic a Lovčic, středočeských Měchenic a pražské městské části Běchovice.

V Běchovicích a Lovčicích budou občané rozhodovat o dopravní problematice. Běchovičtí se vyjádří ke stavbě parkoviště u Českobrodské ulice v rámci rekonstrukce místního obchodu, Lovčičtí k tomu, jaký povrch by měla mít po rekonstrukci hlavní silnice – zda kamennou dlažbu jako dosud, nebo asfalt.

Obyvatelé Holubic na Brněnsku se vyjádří k tomu, zda má být v obci kasino s videoloterijními terminály, nebo bez nich. Herna se 150 automaty by pro obec znamenala zvýšení příjmů, ale odpůrci hazardu je nechtějí. Obávají negativních dopadů gamblerství.

V Měchenicích by mělo referendum rozseknout spor o supermarket, který má v obci vzniknout. Někteří obyvatelé by prodejnu uvítali, jiní se ale obávají, že kvůli ní zesílí provoz a s ním se také zvýší hluk.

Referenda se uskuteční ve shodném čase jako volby do Evropského parlamentu, tedy od pátečních 14 hodin do sobotních 14 hodin s desetihodinovou noční pauzou. Jejich výsledky by ale radnice mohly vyhlásit již v průběhu soboty – na konec voleb v Itálii čekat nemusí.