Kauzu bývalého soudce Berky bude řešit Nejvyšší soud

Bývalý soudce Jiří Berka se v kauze zmanipulovaných konkurzů obrátil na Nejvyšší soud. Chce se tak bránit proti sedmiletému trestu, který mu pravomocně uložil olomoucký vrchní soud. České televizi to potvrdil Berkův advokát Rudolf Axmann. Dovolání nemá odkladný účinek, bývalý soudce už v dubnu nastoupil do vězení. Pravomocný rozsudek v letité kauze padl loni v listopadu. Olomoucký vrchní soud Berku do vězení poslal, snížil mu ale trest z 8,5 na 7 let.

„Mohu potvrdit, že dovolání bylo podáno. Můj klient je od začátku dubna ve výkonu trestu,“ řekl Berkův právní zástupce Rudolf Axmann. To, že se bude Berka proti pravomocnému rozsudku dál bránit, avizoval už při vyhlášení rozhodnutí olomouckého vrchního soudu. „Rozhodnutí odvolacího soudu je poměrně překvapivé, minimálně z hlediska výše trestu,“ řekl tehdy Axmann.

Odvolací soud v listopadu snížil tresty i dalším šesti ze zbývajících osmi obžalovaných. Odpykají si čtyři až šest let. Senát vzal v potaz víc než patnáctiletou délku stíhání a procesu. Dvěma mužům soud potvrdil podmíněné tresty.

Škoda za víc než čtvrt miliardy korun

Berku v dubnu 2003 zprostil výkonu soudcovské funkce ministr spravedlnosti. Definitivně mu ale funkce zanikla až ve chvíli, kdy rozsudek nabyl právní moci. Po celou dobu, kdy nesoudil, pobíral stíhaný Berka polovinu svého platu.

Podle obžaloby způsobila skupina na základě zfalšovaných konkurzů škodu 264 milionů korun. Policie začala skupinu odhalovat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku. Berka ho podle obžaloby vyhlásil na základě padělaných dokumentů. K Union bance později přibylo obvinění za zmanipulování dalších konkurzů, celkem šlo o deset firem.