Hromadné nehody uzavřely dálnici D1. Po 11 hodinách byl provoz obnoven

Dálnice D1 ve směru z Prahy do Brna byla před sjezdem na Měřín na 131. kilometru uzavřena kvůli dvěma hromadným nehodám. Dva lidé se při nich těžce zranili. Původně Ředitelství silnic a dálnic odhadlo, že se dálnici podaří zprovoznit kolem poledne, uzavírka ale nakonec skončila až po 11 hodinách. Auta se mohla na dálnici vrátit po 16:00. Směr na Brno se však na Vysočině ještě jednou uzavře, a to v noci na středu kvůli odstranění posledního kamionu.

Řidiči museli z dálnice sjíždět na 119. kilometru. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové byly objízdné trasy se zdržením průjezdné, auta jela v koloně. Policie provoz sledovala z vrtulníku. Už během dopoledne se podařilo odstranit následky jedné z nehod a z dálnice mohla za asistence policie odjet auta, která uvízla v úseku mezi nehodami.

První nehoda se na dálnici stala kolem páté hodiny ráno. Srazily se čtyři kamiony s dvěma dodávkovými vozy, při nehodě se těžce zranili dva lidé. Další nehoda čtyř kamionů a osobního auta se obešla bez zranění. Havarovala i cisterna s asfaltem.

Kvůli kolonám na dálnici se ke zraněným mužům nedostaly sanitky vyjíždějící z Jihlavy, upozornila ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová. Z opačného směru jeli k nehodě záchranáři z Velkého Meziříčí a Velké Bíteše. Muže přepravili do traumacentra v Brně. Zranění jsou podle Filové středně těžká až těžká.

U hromadných nehod zasahovali i hasiči. Vyprošťovali zraněné řidiče. Kvůli úniku několika set litrů nafty z proražené nádrže jednoho z kamionů museli postavit norné stěny. 

D7 byla uzavřena za Chomutovem

Řidiče čekalo zdržení také na dálnici D7, která byla ráno za Chomutovem na 75. kilometru ve směru na Prahu dvě hodiny zavřená kvůli nehodě osobního auta. Na místě zasahovali hasiči. Mluvčí policie Irena Pilařová uvedla, že osobní auto narazilo do svodidel, řidiče odvezla záchranná služba.

Nehoda se stala krátce po šesté hodině ráno. Po osmé hodině už mohli motoristé podle Národního dopravního informačního centra úsek znovu využívat. Příčiny a okolnosti nehody vyšetřuje policie.