Zeman mluvil s prezidentem Číny. S poradcem Jie Ťien-mingem se nesetkal, ve vězení ale prý není

Události: Miloš Zeman jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se v neděli setkal v Pekingu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Na jednání ho doprovodila skupina českých ministrů, v delegaci byli také finančníci Pavel Tykač a Jiří Šmejc nebo hokejista Jaromír Jágr s bývalým fotbalovým reprezentantem Pavlem Nedvědem. Prezident se nesetkal se svým poradcem Jie Ťien-mingem. Znovu se zastal firmy Huawei.

Zeman na začátku zhruba dvacetiminutového jednání řekl, že není žádná jiná země, kam by jezdil tak často. Do Číny přicestoval již popáté. Čínskému prezidentovi poté představil část delegace. Zmínil představitele firmy Home Credit, která v Číně poskytuje půjčky, nebo Jágra, který by se mohl stát jednou z tváří zimních olympijských her pořádaných Pekingem v roce 2022.

„Nechci už mluvit o miliardách, protože o nich mluví jiní. Mluví o nich CITIC a Bank of China, kde jsme samozřejmě také jednali. Takže jsem velice spokojen s výsledky svého jednání s tím, že čínská investiční expanze opravdu začne,“ prohlásil Zeman, který v minulosti sliboval příliv
čínských investic za více než 200 miliard korun. Čínské firmy ale dosud v Česku investovaly výrazně méně.

Jednou z čínských firem, která se v Česku pohybovala, byla společnost CEFC. Její projekty ale převzala jiná čínská společnost CITIC. Zakladatel CEFC a zároveň poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován kvůli hospodářským deliktům. Podle Zemana jeho poradce není ve vězení.  Prezident se s ním ale nesetkal.

„Byl jsem informován, že můj poradce není ve vězení. Jestliže není ve vězení a jestliže naopak vyjednává právě se společností CITIC o odkupu některých majetkových podílů, tak z toho logicky vyplývá, že je na svobodě,“ řekl Zeman. Dodal, že se nesetkali, protože nebyl čas. Uvedl ale, že je rád, že aktivity CEFC převzala v Česku mohutnější CITIC.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prezident se sešel i s vedením Bank of China, během jednání bylo podepsáno memorandum mezi touto bankou a firmou CITIC o investicích v ČR. Podle prezidentova kancléře Vratislava Mynáře by měly v příštích dvou letech dosáhnout jedné miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun). Banka zároveň uzavřela memorandum s Hospodářskou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Prezidenti mluvili o vzájemných vztazích

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka měli v neděli prezidenti mluvit také o českých investicích v Číně. Zeman je podle svého mluvčího chce podpořit, podle Ovčáčka plánoval prezident hovořit také o čínských investicích v České republice. 

Zeman označil jednání s čínským prezidentem za velmi přátelské. Prezident Si mu ukázal fotografie rozkvetlé jabloně, kterou mu Zeman při jedné z předchozích návštěv daroval. „Probírali jsme fakt, že v některých případech jak vůči Evropské unii, tak vůči Číně dochází k celní válce a shodli jsme se na kritice protekcionismu,“ řekl.

Dodal, že se zaměřili na bilaterální vztahy. „Snažili jsme se odstranit některé překážky, které v těchto vztazích existují. Myslím, že se nám to podařilo,“ poznamenal. Český prezident se také zasazoval o to, aby čínský projekt nové Hedvábné stezky vedl přes ČR. Vysokorychlostní železnice by podle něj mohla podstatně zkrátit dobu přepravy a snížit přepravní náklady.

Na nedělní jednání Zemana doprovodili i ministři dopravy Dan Ťok, průmyslu a obchodu Marta Nováková, kultury Antonín Staněk, životního prostředí Richard Brabec a zemědělství Miroslav Toman. Přítomen byl i Zemanův poradce Martin Nejedlý, prezident společnosti Škoda China Ralf Hanschen a Pavel Nedvěd, který je ambasadorem čínské fotbalové ligy.

V české prezidentské delegaci byl také Pavel Tykač, jehož energetická skupina Sev.en Energy v neděli v Pekingu uzavřela dohodu s firmou China Huaneng Group, jednou z nejvýznamnějších čínských energetických společností.

Hradní mluvčí Ovčáček rovněž uvedl, že tématem nedělní schůzky měly být investice také formu PPP projektů, do kterých se zapojují soukromí investoři. Premiér Andrej Babiš nedávno navrhnul, aby čínské firmy tímto způsobem postavily úseky dálnice D3 vedoucí z Prahy na České Budějovice.

Právě na projekty PPP by se měla podle prezidenta Zemana zaměřit společnost CITIC. Zeman s vedením CITIC jednal ve čtvrtek, v neděli řekl, že s ním navázal velmi dobré vztahy. V souvislosti s PPP projekty řekl, že „společnost CITIC slíbila, že okamžitě vyšle svoje projekční týmy a že se okamžitě pustí do díla“.

Zeman: Čínské investice přijdou (zdroj: ČT24)

Podle poradce premiéra Cyrila Svobody (KDU-ČSL) ale není jisté, zda k projektu skutečně dojde. „Členy české delegace byli ministři Ťok a Nováková, kteří brzy ve vládě skončí. To mi připadá jako znak české skepse k celé věci. A hlavně si musímě uvědomit, že Čína funguje jinak než my. Čína se rozhodne sama, jestli do projektů v Česku půjde, rozhodně ne na základě příslibů z Česka,“ upozornil Svoboda.

Zeman se znovu zastal firmy Huawei

Zeman v Pekingu rovněž uvedl, že by Česká republika neměla být jediná země Evropské unie, která v kauze Huawei vystupuje razantně a servilně. Zeman věří v lepší vztahy s firmou.

Novinářům pak prezident nechal rozdat mapu Evropy s vyznačenými státy, které se v Evropě vyslovují vůči Huawei pozitivně a které negativně. „Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, to je země, která je proti Huawei,“ řekl Zeman na adresu České republiky.

Za další servilitu označil Zeman vydání údajného ruského hackera Jevgenije
Nikulina do Spojených států. O jeho vydání rozhodl tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO), podle Ústavního soudu ale porušil Rusova práva tím, že nepočkal na definitivní vyřešení jeho žádosti o azyl, včetně soudního přezkoumání. O vydání Nikulina mělo zájem také Rusko. 

Český prezident také odpovídal na otázku, jak před 30 lety vnímal snahy o reformní proces v Číně a jak se na události dívá s odstupem času: „Čína je veliká země, a kdyby došlo k chaosu a k dezintegraci Číny, tak by to mohlo znamenat výraznou nestabilitu. Zastávám názor, že demokratizace má probíhat krok po kroku po etapách.“

Nováková podepsala aktualizaci dohody o Hedvábné stezce

Na závěr nedělního přijetí v pekingské Velké síni lidu ministryně průmyslu Marta Nováková podepsala dvě memoranda. Jedno počítá se vznikem nové pobočky agentury CzechTrade, druhé aktualizuje seznam bilaterálních projektů obou zemí v rámci čínského dopravně-hospodářského záměru nové Hedvábné stezky. Týkají se například spolupráce při výrobě lehkých sportovních letadel, výstavby logistického centra či zřízení zákaznického centra Home Credit v Číně.

Zeman se v neděli také setkal se členem stálého výboru politbyra vládnoucí Komunistické strany Číny Wang Chu-ningem. Prezidenta ČR zajímaly Wangovy názory na čínský boj proti korupci.

Svou návštěvu Číny zakončil prezident Zeman účastí na otevření zahradnického veletrhu Expo 2019, který se bude věnovat udržitelnému rozvoji a životnímu prostředí. Společně s dalšími státníky zasadil na výstavě strom.

Pražská filharmonie má problém

Česko-čínské vztahy ale nejsou bez mráčků. Peking registruje změnu na pražské radnici a postoj Pirátské strany, která je k Číně kritická. Čínské ministerstvo kultury nedalo povolení Pražské filharmonii k plánovanému turné k 70. výročí navázání diplomatických vztahů. V pozadí může být nedávná návštěva primátora Hřiba na Tchajwanu. 

„Bude to složitější diplomatické jednání, protože je potřeba čínské straně vysvětlit, že nejde o orchestr pražský, ale že jde o instituci, která je zřizována ministerstvem kultury,“ poznamenal ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Naopak Česká filharmonie má v příštích pěti letech v Číně vystupovat pravidelně.