Nejen řidičák. Neplatičům alimentů začnou úřady asi zabavovat i pilotní či zbrojní průkazy

Události: Ministerstvo navrhuje zabavovat neplatičům alimentů další průkazy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby bylo možné neplatičům alimentů zabavovat další doklady. Třeba zbrojní nebo pilotní průkazy. Důvodem je dobrá zkušenost s pozastavováním řidičáků. Výhrady má resort vnitra, politici ve sněmovně ale iniciativu převážně vítají. Změnu spravedlnost navrhuje v souvislosti s chystaným zavedením zálohovaného výživného.

Už šest let pomáhá při vymáhání dluhů zabavování řidičských průkazů. Ročně exekutoři evidují stovky případů. I proto teď resort spravedlnosti přichází s návrhem, aby neplatiči alimentů přišli i o další doklady. Ty, které potřebují pro trávení volného času, jako jsou pilotní nebo zbrojní průkazy, případně doklady vůdce plavidla.

„Já jsem přesvědčen, že když sáhneme na některá další veřejnoprávní opatření, když už dneska odebíráme řidičské průkazy, že to zafunguje,“ uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (nestr. za ANO). 

Návrh na zabavování dalších dokladů
Zdroj: ČT

Pro je i resort práce a sociálních věcí, který se spravedlností teď dolaďuje návrh zákona o zálohovaném výživném. Jak se k němu poslanci postaví, jasné není, návrh spravedlnosti ale vesměs podporují.

„Za mě je důležité, že spolu půjdou dvě předlohy, jedna z ministerstva práce a sociálních věcí – to je ten návrh na zálohované výživné. Ale mnohem důležitější je ten předchozí krok – návrh za ministerstvo spravedlnosti, kdy se zásadním způsobem bude zlepšovat vymáhání výživného,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Alternativní tresty jsou mnohem účinnější. Tam, kde zavedli zálohované výživné, tak je návratnost velmi nízká. Stát na sebe přebírá zodpovědnost, platí peníze, které z neplatičů nikdy nedostane,“ myslí si předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Pokud si jde radši zalétat, místo aby platil alimenty pro své dítě, tak proč mu ten pilotní průkaz nesebrat a nesměřovat finanční prostředky pro děti,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu Pirátů Lukáš Černohorský.

„Já si myslím, že to je cesta do pekel. V okamžiku, kdy stát na sebe převezme tyhle odpovědnosti, vůči vlastní manželce a dětem, tak se budeme strašně divit, kolik to ten stát bude stát a jak nevymůže už pak nic,“ uvedl předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

Zákon o zálohovaném výživném by měla vláda schvalovat v květnu. K poslancům by se spolu s návrhem z resortu spravedlnosti měl dostat do léta, aby začal platit od ledna příštího roku.