Další most šel k zemi, dálnice D1 u Velkého Beranova je po třinácti hodinách znovu průjezdná

Události: Demolice dalšího nadjezdu přes dálnici D1 (zdroj: ČT24)

Dálnice D1 na Vysočině je po nočním bourání nadjezdu na 121. kilometru u Kozlova znovu průjezdná. Uzavírka trvala od pátečního večera do sobotního dopoledne, déle než 13 hodin. Až do pondělních 14 hodin však bude kvůli dokončovacím pracím průjezdný každým směrem jen jeden jízdní pruh.

Stavbaři během uzavírky zbourali nadjezd postavený na konci 70. let. Kvůli rozšiřování dálnice musí postavit most nový, který bude podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Studeckého hotový na konci letošního roku.

Po dobu uzavírky mezi Velkým Beranovem na 119. kilometru a Měřínem na 134. kilometru museli řidiči z D1 sjet na objízdnou trasu, která vedla po souběžné silnici II/602. 

Odříznutý Kozlov

Most byl důležitý hlavně pro obec Kozlov poblíž dálnice. „Rozhodně nám bude chybět. Je to směr z Kozlova na Žďár, takže jsme teď na tu stranu odříznutí,“ uvedla starostka Kozlova Eva Malá.

V Kozlově žije zhruba 470 lidí. Vyrovnávat se podle starostky letos musí s uzavírkami hned na třech výjezdových silnicích. „Takže můžeme jet jen směrem na (silnici) 602 a po ní směr Jihlava nebo Brno,“ uvedla. Podle upraveného jízdního řádu budou přes Kozlov jezdit i linkové autobusy.

Rekonstrukce dálnice mezi Velkým Beranovem na Jihlavsku a Měřínem na Žďársku začala počátkem tohoto měsíce. Zakázku za 1,9 miliardy korun bez daně dostaly firmy Strabag, Metrostav a Eurovia CS. Práce na tomto úseku dlouhém 14,7 kilometru D1 mají být hotové do listopadu 2021.