Neprojedou. Stát chystá zákaz jízdy kamionů i v neděli dopoledne

UDÁLOSTI: Ministerstva připravují zákaz jízdy kamionů po celou neděli (zdroj: ČT24)

Ministerstva dopravy a vnitra chtějí rozšířit zákaz jízdy kamionů na celou neděli. Podobné omezení platí ve třech sousedních státech, v Česku ale mohou kamiony jezdit v neděli až do 13 hodin. Dopravci návrh odmítají, negativa podle nich převáží nad přínosem.

Neděle je den, kdy by na silnicích v Česku neměly být vidět kamiony, ale jen odpoledne. Zákaz jízdy platí od 13 do 22 hodin – na rozdíl od Německa, Rakouska a Slovenska, kde je nedělní zákaz jízdy od půlnoci do 22 hodin. Jezdit mohou pouze v Polsku, kde platí omezení jen o letních prázdninách a ve státní svátky (pak ale již od 8 hodin).

V Česku by výhledově mohl být celodenní zákaz též. „Bylo by dobré sjednotit časy, ve kterých je zakázáno jezdit, s ostatními státy kolem nás,“ míní ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Hlavním argumentem je, že se kvůli tomu, že v Česku mohou jet, ale za hranicemi ne, mohou „na našem území kamiony hromadit“.

Spedice: Pomůžete pěti lidem, ublížíte pěti stům

Dopravci ale změnu odmítají. Sen o prázdných silnicích v neděli dopoledne podle nich narazí na tvrdou realitu pracovního dne. „Pomůže to pěti lidem, kteří jedou v neděli po dálnici, a ublíží 500 lidem, kteří jedou v pondělí do práce,“ varoval majitel spediční firmy Tadeáš Barteczek.

Podle generálního tajemníka sdružení dopravců Česmad Bohemia Vojtěcha Hromíře je lichý i argument, že se v situaci, kdy se v ČR může jezdit, kdežto u sousedů ne, kamiony v zemi hromadí. „Je důležité, abychom udržovali co největší plynulost průjezdu kamionů, a každé časové omezení situaci zhoršuje,“ míní Hromíř.

Na české dopravce by přitom neměl zákaz dopadnout zvlášť tvrdě. Návrh ministerstev dopravy a vnitra obsahuje také formulaci, která umožní dokončit jízdu i v době zákazu, pokud se místo vykládky nachází v Česku.

ŘSD slibuje odstavná místa

Problém s hromaděním kamionů na druhé straně slibuje zmenšit Ředitelství silnic a dálnic. Mají vzniknout nová odstavná místa. „Ředitelství silnic a dálnic v současné době aktivně řeší nové kapacity pro parkování, ať už úpravou stávajících odpočívek, obnovením v minulosti uzavřených, nebo přípravou zcela nových odpočívek,“ ujistila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Ve většině středoevropských zemí platí celoroční zákaz jízdy kamionů pouze v neděli, výjimkou je zmíněné Polsko se zákazem jen ve státní svátky a Rakousko, kde se naopak nesmí jezdit ani v sobotu odpoledne. O prázdninách se však přidávají i další časy, kdy by kamiony měly stát. Většinou platí o prázdninách zákaz i v sobotu, v Česku pak v platí v sobotu jen dopoledne, ale zato i v pátek odpoledne.