Z učitele němčiny hvězdou komunální politiky. Rakušan začal kariéru jako nestraník

Starostové a nezávislí si na víkendovém sněmu zvolili za předsedu dosavadní stranickou dvojku Víta Rakušana. Kolínský rodák i dlouhodobý starosta byl jediným kandidátem do čela hnutí a vedení přebírá v době, kdy formace podle končícího šéfa Petra Gazdíka potřebuje nový impulz.

Rakušan se narodil v roce 1978 v Kolíně a vystudoval historii a germanistiku na Jihočeské univerzitě. Posléze absolvoval také školský management na Univerzitě Karlově a podnikal v oboru výuky německého jazyka. Němčinu taky učil na kutnohorském gymnáziu a se svým předchůdcem v čele STAN, Gazdíkem, má tedy společné i kantorské kořeny.

Otcem nového šéfa starostenského hnutí je někdejší senátor za sociální demokracii Jan Rakušan a stávající předseda STAN do politiky vstoupil už jako dvaatřicetiletý: v roce 2010 vedl kandidátku regionálního subjektu Změna pro Kolín.

Jako nestraník se dostal do zastupitelstva a v listopadu téhož roku se stal rovnou starostou. Za Změnu pro Kolín kandidoval úspěšně ještě dvakrát. Nejprve v roce 2014, kdy obhájil pozici zastupitele a následně i starosty, a znovu v roce 2018, kdy i na potřetí svůj post udržel. Změna pro Kolín v obou případech vyhrála suverénně a získala 21 mandátů z 27 možných.

Rakušan: Za základní ctnost považuji slušnost

Za hnutí STAN kandidoval – stále ještě jako nestraník – už v roce 2012. Při volbách do zastupitelstva Středočeského kraje tehdy startoval z jedenáctého místa kandidátky, díky preferenčním hlasům se ale umístil na druhé pozici a následně působil jako člen kontrolního výboru.

Do STAN oficiálně vstoupil před čtyřmi lety pod vedením Petra Gazdíka, který podle Rakušana hnutí vybudoval a stojí za jeho úspěchem. „Vyrostli jsme z regionů a za náš úspěch vděčíme Petru Gazdíkovi, který se vždy obklopoval pouze slušnými lidmi,“ zmínil ve své kandidátské řeči na předsedu Rakušan. Dále pak uvedl, že takzvanou „slušnost“ považuje za základní ctnost a na rozdíl od jiných stran STAN podle jeho slov generuje lidi zespoda.

obrázek
Zdroj: ČT24

Krátce po vstupu do strany se Rakušan v roce 2016 stal prvním místopředsedou hnutí. Při volbě získal 95 procent všech hlasů. Rok na to už vedl středočeskou kandidátku hnutí při volbách do Poslanecké sněmovny a s počtem více než sedm tisíc preferenčních hlasů se dostal i do dolní komory.

Hnutí STAN přitom získalo v posledních sněmovních volbách pouze pět procent hlasů a šest mandátů. Na volebním sněmu ovšem Rakušan vyjádřil ambici dovést hnutí do vlády a prosazovat dále ideje, na nichž STAN stojí. Od účasti ve vládě Andreje Babiše se již dříve distancoval: „Nechceme být součástí vlády marketingu, která v současné době vládne.“

Ve vedení Kolína skončí

Až dodnes žije Rakušan v rodném Kolíně a je podruhé ženatý. Z prvního manželství má dceru Agátu, v roce 2017 se mu pak se současnou manželkou Marií narodil také syn Matěj. Na stranickém sněmu uvedl, že jeho zvolení do funkce předsedy STAN výhledově znamená rezignaci na post starosty Kolína, který měl podle svých slov rád. „Předsednictví se chci věnovat naplno,“ vysvětlil. 

Na otázku o případném spojení s TOP 09, se kterou STAN řadu let úzce spolupracovalo, Rakušan řekl, že bude předsedou samostatného autentického hnutí STAN, což je subjekt, který má budoucnost a potenciál. „Až krajské volby v roce 2020 jasně ukážou, kdo může být eventuálně nositelem případné integrace menších stran,“ dodal s tím, že hnutí je vstřícné k nejrůznějším formám spolupráce.