Senát i sněmovna shromaždují návrhy na státní vyznamenání. Zeman letos ocení třeba Piťhu nebo Emila Bočka

Státní vyznamenání se udělují tradičně ve státní svátek 28. října (zdroj: ČT24)

Senátní podvýbor ve čtvrtek projednával nominace na státní vyznamenání. Letos by mohla horní komora stejně jako loni vybírat kandidáty na vyznamenání z 25 kandidátů. Definitivní seznam i jména adeptů však budou známá až po projednání organizačním výborem horní komory a také poté, až o své nominaci budou kandidáti informováni. Podle tiskové tajemnice Evy Davidové by měl Senát návrhy schvalovat zřejmě počátkem léta.

Svůj vlastní seznam kandidátů pak pošle prezidentovi i Poslanecká sněmovna a je jen na hlavě státu, kterým parlamentním návrhům vyhoví.

Do sněmovny doručili lidé do konce března desítku nominací na státní vyznamenání. Lidé se ale mohou obracet i na jednotlivé poslance, kteří mohou návrhy kandidátů stále ještě podávat. Příslušný podvýbor projedná návrhy na konci dubna, sněmovní plénum zřejmě v červnu.

Loni prezident ocenil čtyři jména navržená Senátem

Loni se sněmovna shodla na 28 kandidátech, Senát nominoval 25 osobností. Prezident Miloš Zeman nakonec vyhověl parlamentním návrhům ve 14 případech. Celkem udělil či propůjčil ke 100. výročí vzniku Československa 41 vyznamenání.

Úspěšnější byla sněmovna s 11 vyznamenanými. Patřili mezi ně velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý, lékař Rajko Doleček, fotbalový brankář Petr Čech nebo snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká.

Největší kontroverze vzbudila ze sněmovních návrhů nominace komunistického básníka Karla Sýse, kterého si prý někteří poslanci zaměnili za mezinárodně uznávaného výtvarníka Petra Síse.

Se Senátem se sněmovna shodla na úspěšné nominaci hudebníka a skladatele Vadima Petrova. Horní komoře Zeman vyhověl také oceněním bývalé české profesionální tenistky Heleny Sukové, výzkumníka v oblasti zpracování kůže Karla Kolomazníka a průkopníka neonatologie Miloše Velemínského.

Prezident vyznamená kněze Piťhu a také válečného pilota Bočka

Své vlastní kandidáty pak pochopitelně vybírá i prezident. Miloš Zeman už dříve avizoval, že zvažuje Řád Tomáše Garrigua Masaryka katolickému knězi Petru Piťhovi: „Uvažuji o tom, že bych panu profesoru Piťhovi dal Řád T. G. Masaryka, protože medaili Za zásluhy už má,“ řekl letos v lednu prezident. Teď potvrdil vyznamenání pro Piťhu mluvčí Jiří Ovčáček. 

Miloš Zeman naznačil, že by to bylo za odvahu, se kterou se Piťha ve svém svatováclavském kázání postavil proti přijetí Istanbulské úmluvy. Medaili za zásluhy exministru školství Piťhovi udělil Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus v roce 2011.

Hlava státu prozradila ještě jedno oceněné jméno: 28. října udělí Řád bílého lva nejvyšší třídy generálovi a pilotovi Emilu Bočkovi.

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 2014. Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád Bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Čeští občané mohou být vyznamenání ve dnech 1. ledna a 28. října, cizinci pak kdykoli. Tradičně je pro oceňování vyhrazen večer 28. října.