Třetina lidí by volila ANO, opět posilují i Piráti a ODS. Podpora SPD výrazně klesla

Březnový volební model pro sněmovní volby potvrdil dominantní pozici hnutí ANO. Změna není ani na dalších dvou místech – druzí by skončili Piráti a třetí ODS. Všechny tři strany oproti únorovému průzkumu mírně posílily. Další čtyři uskupení se pohybují v rozmezí od 5 do 6,5 procenta. Je mezi nimi i SPD, která zaznamenala oproti únoru výrazný propad. TOP 09 a STAN by zůstaly podle modelu pod pětiprocentní hranicí. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Hnutí ANO by podle volebního modelu v březnu získalo 33 procent. Je to o dva procentní body více než předchozí měsíc a dokonce o 3,5 bodu oproti zisku v posledních sněmovních volbách v roce 2017. Podíl podporovatelů se od počátku roku významněji nezměnil.

Podpora ANO podle modelu významně roste s věkem a naopak klesá se vzděláním, čímž se shoduje s profilem voličů KSČM. Zatímco by Babišovo hnutí volila skoro polovina lidí starších 60 let, u voličů do 29 let má podporu jen 15 procent.

Na druhém místě se ve volebním modelu už několik měsíců drží Piráti, kteří zastavili pokles voličské přízně z přelomu roku a znovu posilují. V březnu by získali 19 procent hlasů. Piráti podle průzkumu sbírají opačný typ voličů než ANO, těší se podpoře hlavně u mladších lidí s vyšším vzděláním.

Stejný vývoj má i podpora ODS, kterou by v březnu volilo 13,5 procenta voličů, což znamená mírné posílení oproti minulému měsíci. Také podporovatelé občanských demokratů jsou spíše lidé mladšího a středního věku a s vyšším vzděláním, hranice mezi voličskými skupinami ale není tak ostrá jako u Pirátů.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Na dalších místech by skončily ČSSD a KSČM, které by dosáhly stejného výsledku jako v únorovém modelu – 6,5, respektive 6 procent. Až za ně se propadlo hnutí SPD, které by získalo 5,5 procenta. Únorový model přitom straně přisuzoval 9,5 procenta, nárůst podpory se ale v aktuálním měření nepotvrdil a zisk odpovídá výsledkům z přelomu roku.

Do sněmovny by se podle modelu ještě těsně dostala KDU-ČSL s pěti procenty. Naopak ze současných sněmovních stran by podle aktuálního modelu zůstaly pod pětiprocentní hranicí TOP 09 a STAN. Zelení by získali dvě procenta hlasů, stejně jako zbylé strany. 

K volbám by nyní bylo ochotno přijít 73 procent lidí. Vyšší hodnota deklarované účasti zjištěná už v lednu letošního roku tak zatím přetrvává a oproti loňskému říjnu, kdy se konaly volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu, se jedná o významný nárůst. Volit by určitě šlo 57 procent lidí, dalších 16 procent by se jich spíše zúčastnilo. Na opačné straně stojí přibližně čtvrtina obyvatel, která by se voleb určitě nebo spíše nezúčastnila.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 16. 3. až 5. 4. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 870 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí ±0,9 až ±3,1 procentního bodu.