Politici většinou internetovou reformu nevítají. Piráti chtěli ve sněmovně minutu ticha

Čeští politici jsou většinou kritičtí ke schválení reformy ochrany autorských práv na internetu Evropským parlamentem. Podle Pirátů výsledek hlasování poznamená svobodu internetu v EU, místopředseda strany Mikuláš Peksa ve sněmovně žádal o minutu ticha za svobodný internet v Evropě. O hrozbě cenzury hovoří zase občanští demokraté. Strany chtějí pečlivě hlídat proces implementace předpisu do českého práva a pokusit se o to, aby se do tuzemských zákonů promítla v co nejmírnější podobě.

„Evropský parlament schválil cenzurní směrnici o copyrightu na společném digitálním trhu. S ohledem na to bych vás, pane předsedající, chtěl požádat o minutku ticha za svobodný internet v Evropě,“ prohlásil před poslanci Mikuláš Peksa. Předseda sněmovny Radek Vondráček s pochopením pro žádost připomněl dohodu, že minutu ticha lze držet pouze po předchozí dohodě všech z grémia.

Norma především ukládá velkým internetovým společnostem, jako je Google, platit vydavatelům a umělcům za použití jejich děl on-line. Platformy budou mít nově povinnost prověřovat, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. Kritici směrnice ji označují za cenzuru internetu.

Také poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík označil úterý za černý den pro svobodu internetu v Evropě. „Piráti se proti směrnici snažili bojovat, co to šlo, bohužel většina se vyslovila pro cenzuru internetu v Evropě,“ řekl novinářům. Sněmovna se podle něj bude snažit o to, aby byla v Česku směrnice implementována v co nejmírnější podobě. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše směrnice poškodí internet a napomůže hlavně technologickým gigantům.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že pro europoslance jeho strany byl rozhodující článek 13, který ukládá internetovým platformám povinnost zabývat se tím, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. „Přinášel hrozbu cenzury na internetu. Bohužel hlasovací většina si prosadila, že se hlasovalo jen o směrnici jako celku. Naši členové hlasovali proti kvůli článku 13, kdyby se hlasovalo zvlášť, možná by byl jiný postup,“ uvedl.

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil litoval schválení směrnice, proti které hlasoval. „TOP 09 teď bude ve sněmovně hlídat, aby směrnice zbytečně nenabobtnala, aby se co nejméně dotkla uživatelů internetu a zároveň hájila práva autorů. Máme před sebou kus práce,“ napsal na Twitteru.

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (Hlas), který patřil mezi odpůrce směrnice, vyjádřil přesvědčení, že právní norma bude napadena a o jejím osudu bude muset rozhodnout Soudní dvůr EU.

Lidovečtí europoslanci byli v postoji ke směrnici rozdělení. Podle Tomáše Zdechovského dokument ve schválené podobě omezí svobodu internetu. Naopak Michaela Šojdrová věří, že podoba normy vyvažuje zájmy autorů, vydavatelů, spotřebitelů i internetových platforem. „Není možné přehlížet nespravedlnost vůči autorům, jejichž práva nebyla dosud chráněna,“ uvedla.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) je zklamaný z toho, že se poslanci odmítli zabývat pozměňovacími návrhy ke směrnici. „Nemohl jsem ji tak podpořit, ačkoliv jsem od začátku za reformu autorského práva v internetovém prostředí bojoval,“ vysvětlil.