Dvě piety u pomníku Václava Morávka: Politici nechtěli být na akci pořádané Vodičkovým svazem

Letos proběhly u pomníku dva pietní akty (zdroj: ČT24)

Před 77 lety padl při přestřelce s gestapem štábní kapitán Václav Morávek, hrdina protinacistického odboje. Podílel se na budování Obrany národa, spolu s podplukovníky Josefem Mašínem a Josefem Balabánem vytvořil zpravodajsko-diverzní skupinu později známou jako Tři králové. Jeho památku v pátek uctili senátoři, zástupci sněmovny, ministerstva obrany nebo legionářů. Poprvé se přitom vyhnuli společné pietě se zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu – vadí jim vystupování jejich předsedy Jaroslava Vodičky. Akce ČSBS tak proběhla u stejného pomníku o hodinu později.

„Nemůžeme se účastnit akcí Českého svazu bojovníků za svobodu už z principu. Jejich vedení v současné době není zárukou, že akce proběhnou vždy pouze se záměrem uctivé připomínky významných osobností a jejich činů,“ uvedl místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS).

Senát nedávno doporučil svým členům zvážit účast na vzpomínkových akcích pořádaných ČSBS. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) jsou tyto akce zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO. Oberfalzer k tomu uvedl, že „nesmíme připustit zpochybňování“ členství v obranném společenství demokratických států.

Pietního aktu se zúčastnili kromě Oberfalzera místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD), zástupci hlavního města i Prahy 6 a představitelé Československé obce legionářské, Společnosti Václava Morávka, Konfederace politických vězňů a Ekumenické rady církví.

„Patřil mezi ty nejodhodlanější, kteří byli ihned po okupaci Československa připraveni nasadit svůj život,“ uvedl Jiří Buřič ze Společnosti Václava Morávka.

Na akci Svazu byli zástupci slovenské i ruské ambasády

O hodinu později pak u pomníku v pražských Dejvicích proběhl pietní akt pořádaný Českým svazem bojovníků za svobodu. Té se zúčastnili zástupci ruského a slovenského velvyslanectví nebo Klubu vojenských výsadkových veteránů. Přítomen byl i generál František Ridzák, který je ředitelem Agentury komunikačních a informačních systémů.

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička na akci pořádané svazem
Zdroj: ČT24

„Já bych řekl, že to je dělení národa, štěpení republiky. Protože já nevím, co komu vadí, když je akce vlastenecká, proč by se toho nemohli zúčastnit,“ uvedl Jaroslav Vodička. Podle jeho slov nechce být svaz politickým spolkem a zasahovat do politického dění.

Vystoupit na pietní akci ale Jaroslavu Vodičkovi letos nedovolí v Lidicích, ani v Ležácích. Některá krajská města pak kvůli vedení svazu nevyplatí příspěvky místním pobočkám. Od státu sice svaz letos dostal šest milionů korun, ale jen díky tomu, že tím komunisté podmínili svůj souhlas s návrhem státního rozpočtu.