K žalobě kvůli Zemanovu výroku o Peroutkovi se chce připojit novinářův synovec

Synovec novináře Ferdinanda Peroutky chce vstoupit do sporu o údajný Peroutkův článek, který vede novinářova vnučka Terezie Kaslová se státem. Publicista Ferdinand Peroutka mladší se chce přidat k žalobě na stát proti výrokům prezidenta Miloše Zemana týkajícím se jeho strýce. Informaci ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

„Do řízení projevil zájem vstoupit další účastník, tentokrát na straně žaloby. A to publicista Ferdinand Peroutka, synovec Ferdinanda Peroutky. Ten podal 5. března návrh, že chce do řízení vstoupit,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

O tom, jestli Ferdinand Peroutka mladší do řízení skutečně vstoupí, rozhodne podle Novotné Terezie Kaslová. „O způsobu, jak Ferdinanda Peroutku mladšího do řízení co nejefektivněji zapojit, se ještě budeme radit se svým právním zástupcem,“ uvedla pro ČT Kaslová.

Vedlejším účastníkem je i Miloš Zeman

Začátkem února vstoupil do řízení jako vedlejší účastník také prezident Miloš Zeman. Podle Zemanova právního zástupce může prezident ve sporu především podpořit žalovanou Českou republiku. „Jako vedlejší účastník může vznášet své argumenty, může se vypořádat s argumenty protistrany a podporovat český stát, jehož je hlavou,“ řekl v únoru ČT advokát Marek Nespala.

Stát u soudu zastupuje na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu z května minulého roku ministerstvo financí. Podle něj je za případné škody způsobené Zemanovými výroky zodpovědný stát. Českou republiku však nemá zastupovat Kancelář prezidenta, ale právě jedno z ministerstev. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo určit jiné příslušné ministerstvo, „zbylo“ jednání za stát na resort financí. 

Spor začal před čtyřmi lety

Kaslová podala žalobu u Obvodního soudu pro Prahu 1 v dubnu 2015. Po prezidentské kanceláři se domáhala omluvy za výroky, které na adresu jejího dědečka, prvorepublikového spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky, pronesl Zeman v lednu 2015 na Pražském fóru k holocaustu. Tehdy hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením.

O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ale ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský. Článek z Přítomnosti Pražský hrad ani přes snahu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nedokázal v archivech objevit. Zeman se omluvil pouze za to, že článek nebyl nalezen. Fascinaci Peroutky nacismem se jeho mluvčí snažil dokázat dalšími texty, které novinář napsal.

V souvislosti s loňským rozhodnutím Nejvyššího soudu Miloš Zeman řekl, že považuje za chybu, že citoval Peroutkův článek, který se nemůže najít. Podle prezidenta byl Peroutka bezesporu velký novinář, který ale v určité fázi podlehl nacistické ideologii.