Silný vítr potrápí Česko také v pátek, foukat bude i o víkendu

Prudké nárazy větru budou zmítat severní částí Česka i v pátek. V nárazech může mít vítr na horách rychlost až 90 km/h, pod nimi až 70 km/h. Výstraha na vítr platí už od čtvrtečního poledne. Přes noc by se mělo počasí zklidnit, vítr znovu zesílí v pátek ráno a zřejmě bude silně foukat i celý víkend.

Počasí je v těchto dnech jako houpačka – jeden den deset stupňů, druhý den dvacet a třetí zase jen kolem deseti. Ruku v ruce s prudkými změnami teplot jde i silný vítr, který se nadobro zklidní zřejmě až v noci na pondělí.

K původní čtvrteční výstraze zatím přibyla výstraha na silný vítr platná v pátek od 8 do 18 hodin a ČHMÚ předpokládá, že na víkend vydá další.

x
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek i pátek by měl v severní části republiky vát silný vítr s nárazy nad 65 km/h – na horách mohou mít rychlost až 90 km/h. Hrozí proto pády stromů a větví, což také může ovlivnit dodávky elektřiny nebo dopravu, meteorologové doporučují opatrnost při řízení i kvůli samotnému větru.

Obezřetní by měli být i chodci a lidé by si měli rozmyslet výlety na horské hřebeny. Oproti čtvrtku by v pátek již nemělo tak silně foukat na Vysočině a ve Zlínském kraji. 

x
Zdroj: ČT24

Teploty během čtyř větrných dnů výrazně poklesnou. Ve čtvrtek mají dosáhnout 16 až 20 stupňů, pouzen na západě a severozápadě Čech zůstanou maxima níže. V pátek by se již mělo ochladit na maximálních 9 až 13 stupňů a v pondělí by se měly nejvyšší teploty pohybovat již jenom mezi 5 a 9 stupni Celsia.