Silný vítr zaměstnal hasiče i energetiky. Opravy skončily až v úterý večer

UDÁLOSTI: Silný vítr lámal stromy, komplikoval dopravu a ničil domy (zdroj: ČT24)

Energetici v noci opravili většinu poruch na dodávkách elektrického proudu, které v pondělí v Česku způsobil silný vítr. Až kolem šesté večer skončily poslední opravy a elektřina opět fungovala všude. Výstraha před silným větrem vypršela během úterního odpoledne, meteorologové ovšem upozorňují, že zejména na Moravě vítr opět zesílí ve středu a ve čtvrtek.

Poté, co v pondělí odpoledne zesílil vítr, ozvalo se postupně společnostem ČEZ a E.ON, které provozují distribuční síť v Česku, několik tisíc lidí, kterým vypadl proud. ČEZ podle mluvčí Soni Holingerové ještě v úterý ráno evidoval pět poruch na vedení vysokého napětí a kolem 300 míst bez proudu ve středních Čechách a na Šumpersku. Během odpoledne se ale podařilo opravit všechny závady a kolem 18:00 už ČEZ žádné odběratele bez proudu neměl. 

Podle mluvčí Holingerové většinu poruch zapříčinily stromy a větve, které při silném větru spadly do vedení. Výši škody firma zatím nevyčíslila, podle Holingerové ale předpokládá, že bude do čtyř milionů korun. Nejdražší bude oprava spadlého a zdeformovaného příhradového stožáru ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku, doplnila mluvčí.

Také za poruchami na vedení v jižních Čechách, které evidoval E.ON, byly popadané stromy. „Jsou tam poškozené vodiče. Všechno ostatní je bez omezení dodávek, poruchy se budou během dnešního dne odstraňovat,“ řekla Slavíková. V pondělí večer bylo v jižních Čechách bez proudu až 10 tisíc domácností a na jižní Moravě 900 odběratelů, tam už ale mají elektřinu všichni.

Ve středu vítr opět zesílí

Vítr zaměstnal také hasiče. Například ti středočeští vyjížděli od pondělního odpoledne do úterního rána k více než stovce zásahů souvisejících se silným větrem, většinou likvidovali popadané stromy. Zaznamenány byly i případy poškozených střech.

„Vítr začal foukat v Čechách v pondělí kolem poledne, v odpoledních hodinách byla intenzita nejvyšší. I v nižších polohách byly zaznamenány nárazy mezi 20 a 25 metry za sekundu, což jsou rychlosti kolem 80 až 90 kilometrů za hodinu,“ shrnul situaci meteorolog ČHMÚ Roman Volný.

V průběhu noci vítr zeslábl, ale výstraha platí i během úterý až do 14:00. Meteorologové zároveň upozorňují, že zejména na Moravě vítr zřejmě opět zesílí ve středu a ve čtvrtek.