Pražský městský soud bude jednat o vydání uprchlého ruského bankéře. V Česku požádal o azyl

Podle informací ČT požádal Bugajevskij v Česku o azyl (zdroj: ČT24)

České soudy budou rozhodovat o vydání dalšího významného ruského občana. Vloni zadržela policie v Praze na žádost Moskvy bankéře Alexandra Bugajevského, od té doby je ve vazbě. Podle Rusů připravil tamní banku Interkommerc v přepočtu o víc než miliardu korun. Muž ale považuje kauzu za politickou a požádal v Česku o azyl.

Bugajevskij byl ještě před dvěma lety vlivný ruský finančník a šéf banky Interkommerc. Ta ale zkrachovala a ředitel po obvinění z podvodů utekl do ciziny.  Podle ruské policie údajně vyvedl pod záminkou fiktivních výměn valut 45 milionů eur na účty, které kontroloval on sám nebo další lidé. 

Česká policie na něj narazila náhodou, a to když vyšetřovala jinou trestnou činnost v ruskojazyčné komunitě. „Tento muž je v takzvané předběžné vazbě, soud zamítl jeho žádost o propuštění,“ řekla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Jeho advokát odmítá případ komentovat. 

Kromě Bugajevského stíhá ruská policie další lidi z banky. Jeden z nich uprchl do Izraele. Podle vyšetřovatelů vytvořili kriminální komunitu, která vybírala nelegální peníze ze zahraničních účtů.

Městské státní zastupitelství teď musí soudu poslat oficiální žádost o bankéřovo vydání, samotný extradiční proces pak může trvat i jeden rok.

  • Bývalý předseda správní rady zkrachovalé banky Interkommerc. V roce 2016 přišla o licenci, protože nesplňovala požadavky na kapitál a adekvátní vyhodnocování rizik a byla podle centrální banky zapletena do „pochybných transakcí“.
  • V Rusku je obviněn ze zpronevěry 45 milionů eur (víc než 1,1 miliardy korun), které z banky ještě před jejím krachem údajně převedl na účty jím kontrolovaných firem
  • Kromě toho je obviněn z krádeže státních dluhopisů v hodnotě osmi miliard rublů (přes 2,7 miliardy korun), které také patřily bance
  • V Česku byl zadržen v lednu 2018, Rusko usiluje o jeho vydání.
  • V době, kdy přišla o licenci, byla Interkommerc 67. největší ruskou bankou podle aktiv a 34. největší podle vkladů drobných klientů.
  • Zdroj: Meduza

Vydání hackera Nikulina do USA Moskvu pobouřilo

Zhruba před rokem rozhodlo Česko o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Ministr spravedlnosti Pelikán tehdy před ruskou žádostí upřednostnil tu americkou.

„Ve Spojených státech byl stíhán pro velmi závažnou trestnou činnost a USA také aktivně usilovaly o jeho zatčení,“ uvedl tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ruský velvyslanec v Česku ale s takovým výkladem nesouhlasil. „Je smutné, že nebyly využity všechny právní možnosti, a až spojenecká loajalita, která se v poslední době stala absolutní prioritou, zvítězila nad právními závazky,“ kritizoval tehdy velvyslanec Alexander Zmejevskij.