Babiš odmítá zrušení plateb za státní pojištěnce

Premiér Andrej Babiš v pondělí potvrdil, že nesouhlasí se zrušením plateb státu za státní pojištěnce, jak navrhla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). O odmítavém postoji předsedy vlády informoval po dopoledním jednání šéfů profesních komor s premiérem prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Ministryně financí Alena Schillerová představila rozsáhlý návrh daňových změn, jehož součástí je i zrušení státních plateb za státní pojištěnce. To by ale podle šéfa ČLK destabilizovalo systém veřejného zdravotního pojištění.

„Pan premiér jednoznačně řekl, že toto prosazovat a podporovat nebude,“ řekl Milan Kubek po jednání premiéra s předsedy odborných komor. Jeho slova následně potvrdil premiér v SMS zprávě pro ČTK. 

Kubek se domnívá, že pokud je někde problém, tak v tom, že stát platí za státní pojištěnce málo. „Za jednoho důchodce, dítě nebo nezaměstnané je to pouze čtvrtina toho, co je odvod z průměrné mzdy,“ dodal Kubek.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jde o návrh Schillerové, který vzešel z pracovních debat. „Ministerstvo zdravotnictví v tomto směru má jiný návrh na automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Jsou to nějaké interní debaty zatím, není ani žádný legislativní návrh, nic podobného, takže určitě se o tom ještě debaty povedou,“ řekl novinářům při příchodu na jednání vlády. 

Sama ministryně financí však v neděli v Otázkách Václava Moravce připustila, že její návrh změnit systém zdravotního pojištění možná neuspěje. Cílem změn je podle ní nastavení systému, který nebude závislý na ekonomickém cyklu.

„Chtěla bych říct všem důchodcům, dětem, studentům, rodičům na mateřské dovolené, rodičovské dovolené, nezaměstnaným, kteří jsou v registru nezaměstnaných, že ani na sekundu neuvažovalo ministerstvo financí o tom, že oni by platili pojištění,“ dodávala ministryně.

Na pondělním zasedání se vláda otázkou zrušení plateb za státní pojištěnce nezabývala. „To je věc, která musí jít na koaliční radu, která se sejde tuším osmnáctého. Do té doby nemá smysl tu věc diskutovat na vládě, protože evidentně nemáme jasno ani v rámci vládní koalice,“ vysvětlil na brífinku po zasedání vlády vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Stát letos za každého svého pojištěnce odvádí 1018 korun měsíčně. Částka průběžně roste, loni činila 969 a předloni 920 korun. Minimální záloha na zdravotní pojištění pro živnostníky letos činí 2208 korun a pro lidi bez zdanitelných příjmů 1803 korun. Loni to bylo u živnostníků 2024 korun a pro osoby bez příjmů 1647 korun.