Fotografa na Šumavě překvapila skupina rysů. Natočil ji na mobil

Události v regionech: Fotografa na Šumavě překvapila skupina rysů. Natočil ji na mobil (zdroj: ČT24)

Na Šumavě vznikly další unikátní záběry rysů. Fotograf Vladimír Čech z Domažlicka zachytil ve volné přírodě celou skupinu těchto šelem, když šel kontrolovat fotopasti. Jeho sbírka je ale plná ojedinělých snímků, které vznikají při expedicích po celém světě, kam vyráží se svým otcem. Vyfotili například levharta sněžného.

Někdy hraje roli jen náhoda. Jako třeba nedávno na Šumavě, když fotograf Vladimír Čech kontroloval fotopasti a přitom zahlédl skupinku odpočívajících šelem.

„Těsně vedle fotopasti si tam odpočívala rodinka rysů, já jsem měl to štěstí, že jsem byl pravděpodobně na dobrém větru a nevšimli si mě, tak jsem natáčel, ale bohužel jenom telefonem,“ popsal zážitek fotograf Vladimír Čech mladší.

Slideshow rys ostrovid (zdroj: ČT24)

Zájem o focení přírody a divokých zvířat zdědil po svém otci. Společně se jim podařilo zachytit levharta sněžného, obývajícího horské masivy Střední Asie. „My jsme chtěli vyfotografovat opravdu divokého levharta, sami si ho vyšlapat, sami si ho najít, takže jsme tam přes den byli zamaskovaní, schovaní, čekali jsme, promrzlí, protože tam bylo i minus dvacet dva stupňů,“ popsal čekání na fotografický úlovek Vladimír Čech starší.

Za takovými snímky vyráží do světa řada fotografů. Někteří ale volí snazší cestu – úspěšnost jim zajistí průvodci. „Rozloží si stativy, vyndají si foťáky a fotí ho na skále. Ty fotky jsou hezké, ale to jsme nechtěli,“ dodal mladší z dvojice fotografů s tím, že oba fotografové raději dávají přednost hodinám čekání, nepohodlí a často nepřízni počasí.

Oběma fotografům je blízká nejen šumavská příroda, ale spoustu snímků dělají i v oblasti Čerchova. Nejvzácnější fotky ale mají ze světa. Hlavně z Afriky nebo Asie, kam se znovu chystají příští rok. Protože se vždy vydávají za konkrétním druhem zvířete, cílů mají stále dost. „Třeba tygra sibiřského,“ prozradil mladší z rodinného klanu fotografů.

Záběry Vladimíra Čecha jr. zachycují rysa ostrovida na Šumavě (zdroj: ČT24)