U Českých Budějovic začaly přípravné práce pro stavbu dálnice D3. Začne se na konci března

Na jihu Čech začaly přípravné práce na stavbě D3 (zdroj: ČT24)

U Českých Budějovic začaly přípravné práce na stavbu dalších úseků dálnice D3, která bude sloužit i jako obchvat krajského města. Ředitelství silnic a dálnic ale zatím nepodepsalo smlouvu s vítěznou firmou na úsek mezi Úsilným a Hodějovicemi. Jiný uchazeč totiž napadl zadání zakázky ve výběrovém řízení. Stroje na tomto úseku tak pracují jen v provizorním režimu.

„Problém je ten, že obě stavby musí probíhat kontinuálně, abychom neztratili dvanáct měsíců ve výstavbě. Oba úseky by měly být hotové v létě v roce 2022,“ připomíná Vladimíra Hrušková z českobudějovického ŘSD.

Českobudějovický obchvat patří mezi nejdražší projekty této dekády. Oficiálně má stavba začít až na konci března. Ředitelství silnic a dálnic přesto vyzvalo vítězné konsorcium firem Salini Impregilo a Doprastav, aby začalo s pracemi už k prvnímu březnovému dni.

„V pátek 29. března oficiálně zahájíme stavbu obchvatu Českých Budějovic v úseku Hodějovice–Třebonín, letos ještě začneme stavět první část obchvatu od Úsilného do Hodějovic,“ řekl ve středu ministr dopravy Dan Ťok. D3 se tak stane nejrozestavěnější dálnicí v Česku, najednou by se mohlo stavět skoro 40 kilometrů. Letos se řidičům otevře osmikilometrový úsek z Bošilce do Ševětína.

Z jihočeské části dálnice D3 je aktuálně v provozu necelých 50 km a dalších třicet se staví. Celkem by krajem mělo vést zhruba 113 kilometrů. Tato část dálnice D3 by měla být k hranicím s Rakouskem podle ŘSD hotová do roku 2024. Ve stejném roce by se měla začít stavět D3 ve středních Čechách.

Fakta o stavbě D3
Zdroj: ČT24

Přes Středočeský kraj povede zbývajících přibližně 58 kilometrů mezi Prahou a Meznem. Kdy bude dálnice hotová v celé délce, není jasné, termín se stále posouvá. „Předpokládám, že pokud všechno půjde alespoň průměrně normálně, pak nejpozději v roce 2024 bychom chtěli stavět. Zprovoznění by vycházelo s harmonogramy staveb, které tam máme, zhruba nejpozději na rok 2028,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.