Uživatelům drog a bezdomovcům nabídnou v Brně „Čáru“. Mobilní aplikace je jedinou svého druhu v Evropě

Nezisková organizace Podané ruce vyvinula pro drogově závislé a lidi bez domova mobilní aplikaci Čára. Uživatelům pomůže například s hledáním noclehu, potravin, vody nebo i výměnou jehel a stříkaček. Podle sociálních pracovníků jsou chytré telefony mezi bezdomovci a narkomany běžné. Nemají problém ani s přístupem na internet, často využívají bezplatné připojení k wi-fi. Podle autorů projektu funguje jediná podobná mobilní aplikace jen v americkém Chicagu.

„Je to jakýsi kapesní rádce pro člověka, který žije na ulici a nějakým způsobem třeba rizikově užívá drogy,“ vysvětluje ředitel Institutu expertních služeb Společnosti Podané ruce Martin Boxan. Aplikace uživatele upozorní například na novou nebezpečnou drogu nebo aktuální bezplatné testování na HIV či žloutenku. Umí také zprostředkovat kontakt s odborným pracovníkem, který uživateli pomůže s jeho konkrétní situací.

Základem aplikace je mapa Brna, kde uživatelé najdou místa, kde se mohou zadarmo nebo velmi levně najíst, zajít si na toaletu, dobít si telefon a třeba připojit k wi-fi. „Jsou to vesměs základní věci, se kterými se setkáváme všichni, ale my, co žijeme běžný život, k nim máme mnohem lepší přístup než lidé, kteří žijí úplně nebo částečně na ulici,“ říká Boxan.

Spousta linií

Čára v názvu odkazuje na více než jeden význam. „V životě je mnoho čar, které člověka někam vedou. Čára často také něco odděluje, jde udělat čáru za něčím,“ vysvětlují autoři projektu. Kromě dávky drogy ke šňupnutí se Čára také říká České ulici, která je jednou z nejznámějších v Brně.

Aplikace je určena pro chytré telefony s operačním systémem Android. „Máme zjištěno, že lidé bez domova mají mobilní telefony, na kterých běží starší systémy Android, takže jim to bude fungovat, ale často nemají stálý přístup k internetu. Kdekoli se připojí, tak se jim aplikace aktualizuje,“ vysvětluje Boxan. Telefony iPhone má podle vývojářů naprosté minimum lidí žijících na ulici, na operačním systému iOS proto aplikace nepoběží.

Na vývoji Čáry se podílel tým složený z IT expertů společnosti Oracle, odborníků na drogovou problematiku i samotní narkomani žijící na ulici. „Mně přišlo, že my jsme tam ti nejdůležitější. My jsme byli ti, kteří říkali, co by tam mělo být a co ne a celý to tak nějak stojí na té naší zkušenosti z té scény a života člověka, který bere a má třeba zkušenost i s bezdomovectvím,“ říká účastnice pilotního projektu Dominika, která si nepřála uvést plné jméno.

Spokojenost s úzkou spoluprací s koncovými uživateli byla i na straně vývojářů. „Od první chvíle, kdy jsme to začali navrhovat, sami lidé se zkušeností bezdomovectví a drog definovali, co by mělo být součástí aplikace. Měli jsme pravidelné workshopy. Spolupracovat takhle úzce s uživateli aplikace není úplně běžné,“ potvrzuje UX designérka Dagmar Wiesnerová.

Aplikace právě vstupuje do finální fáze testování. Na konci února bude ke stažení pro zájemce, kteří odešlou název svého Google účtu na cara@podaneruce.cz. V následujících měsících už bude na portálu Google Play volně ke stažení.

Unikátní aplikace

„Prvotní myšlenka na aplikaci, která by měla pomáhat lidem v problémech, vznikla v minulém roce. Můj velmi dobrý kamarád trpěl vážnými depresemi a nakonec spáchal sebevraždu. Docela mě to zasáhlo a napadlo mě, že by nebylo špatné udělat nějakou mobilní aplikaci, která by zprostředkovala lepší kontakt mezi člověkem, který trpí depresemi, a terapeutem,“ přibližuje zrod nápadu vývojář Jiří Šmerda.

Nakonec po dohodě s vedením Společnosti Podané ruce vznikla aplikace se zaměřením na lidi bez domova a uživatele drog. S náklady na její vývoj pomohl brněnský magistrát a Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Svého původního plánu se ale Šmerda nevzdává. „Pokud by chtěl nějaký psycholog nebo psychiatr spolupracovat na mobilní aplikaci s mým původním nápadem, tedy na aplikaci propojující terapeuta a klienta, tak to s ním moc rád proberu.“

Nejen v Česku je taková aplikace zatím unikátem. Jediným místem, kde dnes něco podobného funguje, je podle autorů projektu americké Chicago. Do budoucna by Společnost Podané ruce chtěla aplikaci poskytnout i dalším poskytovatelům sociálních služeb. Ti by k ní mohli připojit své databáze i pro jiná místa a oblasti než Brno.