Hra o miliardové pozemky pod Hradem. Smlouvu získala firma bez soutěže, stát se snaží odstoupit

Reportéři ČT: Miliardový pozemek II (zdroj: ČT24)

Reportéři ČT v říjnu upozornili na kauzu, ve které může stát přijít o stovky milionů korun. Týká se lukrativních pozemků u pražských Hradčan, které má od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) získat firma Amádeus Real. Vyplývá to ze smlouvy, kterou spolu uzavřely. Stát se sice po odvysílání reportáže snaží od smlouvy odstoupit, není však jasné, zda je to vůbec možné. Pro Reportéry ČT natáčely Adéla Paclíková a Tereza Strnadová.

Bývalý šéf SŽDC Pavel Surý uzavřel před rokem bez výběrového řízení smlouvu na budoucí prodej lukrativního pozemku v pražských Dejvicích. Státní firma se tak dobrovolně zavázala prodat velmi cenné pozemky jedné firmě, místo aby nechala developery v soutěži nabídnout nejvyšší cenu. Za stát smlouvu vypracoval právník, jehož kancelář sídlí v domě budoucího kupce a který má vazby na Jaroslava Faltýnka (ANO).

„Správa železniční dopravní cesty se zavázala, že v určitém okamžiku převede tyto pozemky na společnost Amádeus Real za předem neznámou cenu. A zároveň předem neznámým způsobem, protože tato smlouva jednak nestanovuje výslovně výši kupní ceny, ale zároveň ani neobsahuje podobu kupní smlouvy,“ přiblížil obsah dokumentu nezávislý advokát Ondřej Petroš.

Stát chce od nevýhodné smlouvy odstoupit, firma to odmítá

Ministerstvo dopravy chce od problematické smlouvy odstoupit. „Dal jsem úkol panu generálnímu řediteli, ať dělá všechny kroky k tomu, aby ta smlouva byla vypovězena nebo byla zrušena,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). „Také jsem trval na tom, aby aktéři, kteří tu smlouvu iniciovali a podepsali, už na SŽDC nebyli,“ doplnil ministr.

Do případu vstoupil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Jedná se o poměrně závažný majetkový případ. Se Správou železniční dopravní cesty intenzivně spolupracujeme, už jsme učinili, činíme a budeme činit všechny kroky tak, abychom účinně hájili majetkové zájmy státu. Ovšem právě proto, že chceme účinně hájit majetkové zájmy státu, tak v tuto chvíli nemůžeme sdělovat žádné podrobnosti,“ uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Podle zjištění Reportérů ČT už úřad podal trestní oznámení. Současné vedení SŽDC plánuje od smlouvy odstoupit. „Smlouva byla uzavřena v rozporu se zákonem. Vnímáme to jako nejlepší řešení pro nás jako státní organizaci, ale i jako dobré řešení pro protistranu,“ komentuje to mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. „Ale reakce protistrany nebyla pozitivní,“ dodává.

„Uzavřená smlouva o smlouvě budoucí není pro SŽDC jakkoliv nevýhodná a nadále jsme připraveni svým povinnostem ze smlouvy dostát,“ reaguje majitel firmy Amádeus Real Václav Klán.

Podle odborníků může být vypovězení smlouvy velmi obtížné. „Bohužel v té první smlouvě, tedy ve smlouvě o smlouvě budoucí, si strany smluvně vyloučily spoustu zákonných ustanovení občanského zákoníku, které obecně zakládají možnost od smlouvy odstoupit. To znamená, že je spousta těch možností pro odstoupení smluvně vyloučena,“ upozorňuje advokát Ondřej Petroš.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) přitom nedávno pozemky zmiňoval v souvislosti s možnou stavbou nové budovy Národní galerie.

Podle trestního oznámení, které podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, je závazek prodat pozemky firmě Amádeus Real právně neplatný zejména proto, že takovou transakci by musela schválit vláda. Což se nestalo.

To však firma Amádeus Real odmítá. „Mám k dispozici několik právních analýz, které potvrzují, že bylo postupováno zcela v souladu se zákonem a smlouvy byly uzavřeny řádně a platně. Jsem proto přesvědčen, že k žádnému protiprávnímu jednání nemohlo dojít,“ říká majitel firmy Václav Klán.

Právník s vazbou na Faltýnka

Jak už Reportéři ČT na podzim upozornili, v kauze se pohybují lidé s vazbami na druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Smlouvu za Správu železniční dopravní cesty připravoval externě najatý právník Jan Kříž, jehož kanceláře sídlí v domě budoucího kupce.

Kříž na sebe vloni v červnu upozornil, když organizoval prodejní výstavu Faltýnkových obrazů. Obdivovat malby tehdy přišel další Faltýnkův známý Tomáš Drmola. Ten byl v době podpisu problematické smlouvy náměstkem ředitele SŽDC pro správu majetku.

„Na uzavření této smlouvy jsem neměl žádný vliv, neúčastnil jsem se žádného jednání v této věci, nevydal žádný pokyn k tomu, co má či nemá tato smlouva obsahovat,“ brání se Drmola.

„Věnuji se práci v Poslanecké sněmovně a v zemědělském výboru. Jiné věci neřeším,“ reaguje na dotazy Jaroslav Faltýnek.

Právník Jan Kříž, který smlouvu připravoval, uvedl, že je vázán mlčenlivostí. Odmítá však, že by pronájem prostor od firmy Amádeus Real měl jakýkoliv vliv na poskytování právních služeb Správě železniční dopravní cesty.

Podle novináře Jana Sůry, který se problematice dopravy věnuje, jsou politické vlivy v SŽDC dlouhodobé.

„Je to dáno i tím, že správní rada je jmenovaná vládou, takže v podstatě vládnoucí strany si tu organizaci rozdělují. Tady je potřeba si připomenout, že svým rozpočtem v řádu několika desítek miliard korun je SŽDC jednou z nejbohatších organizací a tím pádem poměrně lákavým soustem pro politické strany,“ říká novinář z webu Zdopravy.cz.

Tržní hodnota až 1,2 miliardy, odhaduje odborník

Podle odhadu, který zveřejnila v registru smluv společnost Amádeus Real, mají pozemky hodnotu 280 milionů korun. Nezávislí odborníci na reality ale odhadují mnohem víc. „Hrubým odhadem bych řekl, že zhruba 800 milionů korun,“ uvedl realitní makléř David Pátek.

„Tržní hodnota po propočtech by vycházela kolem 1,2 miliardy korun,“ odhaduje dokonce realitní makléř Otakar Schuma.

„Hradčanská je významná svou exponovaností, protože je blízko k centru, blízko Hradu, blízko k mnoha ambasádám. Má veliký potenciál a bude to také významná dopravní křižovatka. Až se dostaví trať na letiště, tak to bude první významný dopravní uzel, když člověk přiletí do Prahy,“ popisuje pozemky ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.