Babiš chce novou budovu Národní galerie. Radši opravte Veletržní palác, oponuje Baxa

Události: Babiš chce Národní galerii postavit novou budovu (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby Česko „konečně od revoluce postavilo něco významného“. Pozornost zaměřil na Národní galerii, které by chtěl zbudovat zcela nové a vysoké sídlo, z jehož oken by byl vidět Pražský hrad. Budova by měla vyrůst na lukrativním pozemku u nádraží Praha-Dejvice poblíž stanice metra Hradčanská. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) uvedl, že by tak zřejmě padl připravovaný projekt rekonstrukce Veletržního paláce za tři miliardy korun.

„Potřebujeme to dostat do výšky, abychom viděli Hrad,“ vysvětloval Andrej Babiš hloučku lidí v čele s ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem svou motivaci ke stavbě zbrusu nového objektu pro instituci spravující největší sbírku výtvarného umění v republice.

„Byla by to fantastická věc. Lidé z celého světa a samozřejmě i naši lidé by sem chodili. Myslím si, že by to bylo výborné, že konečně od revoluce v Praze postavíme něco významného,“ argumentoval pro svůj záměr premiér.

„Potenciál tady nám umožňuje vytvořit logistické návštěvní centrum, mít tady obrovskou parkovací plochu pod povrchem s 1500 parkovacími místy a s napojením na hromadnou dopravu,“ doplnil šéfa kabinetu ředitel Národní galerie Fajt.

Nové sídlo vs. rekonstrukce starého

Jiří Fajt dlouhodobě upozorňuje, že všechny objekty, které Národní galerie spravuje a v nichž má stálé expozice a pořádá výstavy, vznikly za jiným účelem. Ty nejstarší mají původ ve středověku, nejmladší Veletržní palác má už téměř stoletou historii. Za současného stavu se proto k vystavování nejmodernějšího umění nehodí.

Fajt se až dosud upínal na rekonstrukci Veletržního paláce a plánoval vyhlásit mezinárodní architektonickou soutěž za účelem přeměny objektu na moderní prostor vhodný pro prezentaci umění. Oprava by vyšla na tři miliardy korun a byla by dokončena dříve než výstavba nové budovy.

Vizualizace opraveného Veletržního paláce
Zdroj: Národní galerie v Praze

„Kdyby se podařilo rozjet nový projekt Národní galerie, tak asi nepůjdeme cestou Veletržního paláce, ale prostředky na to určené bychom vložili do nové Národní galerie,“ vysvětlil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

„Přijde mi to jako chiméra oproti tomu, že by se měl rekonstruovat Veletržní palác, což je projekt, o kterém se ví a je připravován,“ soudí místopředseda ODS Martin Baxa.