Odškodnění se nedaní, a už vůbec ne dvakrát, zlobí se Duka. Podle Graubnera se politici vezou na vlně populismu

Brífink po zasedání České biskupské konference (zdroj: ČT24)

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka odmítl plán ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), aby stát posílal daň z církevních náhrad na opravy kulturních památek. Podle Duky by to vedlo dokonce ke dvojímu zdanění. Nejprve vyplacené částky a poté peněz investovaných do památek. Římskokatolická církev teď čeká na hlasování Senátu, pak rozhodne o dalších krocích. Postupovat chce společně s ostatními církvemi.

Dodatečným zdaněním náhrad by stát získal přes 400 milionů korun ročně. Návrh ministra kultury podpořili na pondělní schůzce v Lánech premiér Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem. Dominik Duka po zasedání České biskupské konference řekl, že chce o věci s vládou ještě jednat. S návrhem ministra ale nesouhlasí.

„Je to postoj, který odráží nesouhlas se schválením zákona. Na druhou stranu já se snažím o to, aby ty finanční prostředky, pokud zůstanou v rozpočtu, šly na památky, které je skutečně potřebují,“ hájí návrh ministr Staněk. 

Podle Duky by zdanění církevních náhrad dopadlo především na ty nejmenší a nejslabší náboženské společnosti. „Především se dotýká židovské komunity, kterou připravil o majetek nacismus, neproběhly žádné náhrady v krátkém období třetí republiky, pak přišel komunismus a připravil je o další majetek. Ti jsou tímto krokem nejvíc postihnuti.“

„I my cítíme, že je to porušení slušného chování, smlouvy, zákona. Protože odškodnění se nedaní. V případě návrhu, že částka, kterou by mělo zdanění činit – kolem 380 milionů – bude poskytnuta na opravu církevních památek, musíme říct, že bude zdaněna dvakrát. Jednou nám byla zdaněna částka odškodnění a podruhé to, co vložíme do opravy těchto památek,“ uvedl Duka.

Církve podle něj potřebují s opravou památek spíš pomoci. „Když jsme nastoupili do doby svobody, tak VUT v Brně odhadlo, že dluh na našich zdevastovaných objektech je 40 miliard korun. To je v přepočtu na současnou dobu 400 miliard,“ tvrdí kardinál.

Duka: Církve tu byly a budou

Římskokatolická církev chce počkat, jak o novele o zdanění náhrad rozhodnou senátoři. Až poté podnikne další kroky, postupovat chce společně s ostatními církvemi a Federací židovských obcí, uvedl Duka. Senát by měl o novele hlasovat po 27. únoru.

Zdanění náhrad za škody způsobené za komunismu ve sněmovně prosadili komunisté spolu s hlasy SPD, ANO a ČSSD. Duka podotkl, že hlasování sněmovny vypadalo jako „černá komedie v režii komunistické strany“.

„Církve tady byly a budou. Komunistický režim konfiskoval církevní majetek v domnění, že ty nenasytné církevní kruhy se utopí. My jsme se neutopili. Kardinál Beran se vrátil domů a s triumfem. A já musím pokračovat, protože i on mi říká: nemlč. Tak nemlčím,“ říká Duka.

Graubner: Vezou se na vlně populismu

Kritikou nešetří ani olomoucký arcibiskup a místopředseda České biskupské konference Jan Graubner. „Vezou se na vlně populismu a nemají odvahu jít za tím, o čem jsou přesvědčeni, že je správné. Oni jdou za tím, co jim prospěje,“ míní.

„Druhá věc, která je velmi škodlivá, je, že se budí nenávist, závist, napětí mezi lidmi a různými skupinami. To společnosti nemůže z dlouhodobého pohledu prospívat,“ varuje Graubner. Podle něj na zdanění náhrad nejvíc tlačí komunisté, vláda a prezident Miloš Zeman.

Kardinál Duka s prezidentem o zdanění náhrad nedávno mluvil, k žádnému závěru podle něj ale nedošli. Jednat hodlá i s premiérem a příslušnými ministry. Poznamenal ale, že hlavní roli má nyní parlament a poté Ústavní soud. Právě na soud podle Graubnera někteří politici spoléhají, aby rozhodl za ně.

Zákon o církevních restitucích platí od ledna 2013. Upravuje náhradu za majetkové křivdy z dob komunistického režimu. Církve by měly od státu dostat zpět nemovitosti v hodnotě asi 75 miliard a odškodné 59 miliard za nevracené budovy a pozemky, a to postupně do 30 let. Poté již státní rozpočet nebude církvím platit nic, dokončí se tak odluka církví od státu. Čtyři pětiny odškodného připadají římskokatolické církvi, zbytek ostatním.