Pojišťovna vyplatí odškodnění prvním dvěma lidem zraněným při pádu Trojské lávky

První dva lidé zranění při pádu Trojské lávky v Praze v roce 2017 dostanou odškodnění. Peníze by měli obdržet do konce týdne, uvedl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. Přesnou výši vyplácené částky nezveřejnil. Další dva zranění dostanou peníze později, až od nich bude mít pojišťovna všechny podklady.

Dohodu o spolupráci s pojišťovnou schválili pražští zastupitelé minulý týden. Jejím cílem je, aby zranění dostali peníze dříve, než skončí policejní vyšetřování události a bude známý viník. Lávka v Troji se zřítila 2. prosince 2017. Zraněni byli čtyři lidé, z toho dva těžce.

Dohodu po schválení pražskou radou a zastupiteli podepsal v úterý primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a zástupce Kooperativy.

  • Kdo je zodpovědný za pád Trojské lávky z prosince 2017, zatím není jasné. Vyšetřování policie totiž ještě neskončilo.

Smlouva se hned objevila v registru. Odškodnění pojišťovna vyplatí z pojistky Technické správy komunikací, která má na starosti v Praze cesty a mosty. 

Nejde ale o jediné peníze, které bude pojišťovna posílat. Podle radní Hany Marvanové (STAN) budou odškodnění požadovat i další dva zranění. „Udělají to, jakmile budou mít k dispozici všechny potřebné dokumenty, jako jsou lékařské zprávy a podobně,“ řekla. Ve chvíli, kdy od nich bude mít pojišťovna všechny podklady, vyplatí bez prodlení peníze i jim.

Pád lávky u Trojského zámku zranil čtyři lidi (zdroj: ČT24)

Praha letos plánuje stavbu provizorní lávky, která nahradí tu původní ve stejné trase a spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem. Sloužit bude pro chodce, cyklisty a budou po ní moci přejíždět v případě potřeby i záchranáři. Na místě nyní funguje přívoz. V budoucnu chce Praha vypsat architektonickou soutěž na finální podobu lávky, která má mít šířku šest až sedm metrů.