KSČM neuspěla u Ústavního soudu se stížností na volby v Brně, kde nezískala mandát

Ústavní soud odmítl stížnost KSČM na výsledky říjnových voleb v Brně a v městské části Brno-střed. Komunisté v zastupitelstvu města ani v městské části nezískali mandát a požadovali přepočtení hlasů. V minulosti už jim v tom nevyhověl Krajský soud v Brně, který však komunistům na základě přepočtu hlasů přiřkl jeden mandát v městské části Brno Kohoutovice. Komunisté se k rozhodnutí zatím nevyjadřují.

KSČM ve stížnosti namítala, že jí krajský soud nepřepočtením hlasů odepřel soudní ochranu. Stížnost komunistické strany ale považuje Ústavní soud za zjevně neopodstatněnou.

„Krajský soud v Brně se s návrhy stěžovatelky řádným a přesvědčivým způsobem vypořádal. V jeho odůvodnění nelze spatřovat svévoli či jakýkoliv jiný kvalifikovaný exces, jenž by opodstatňoval závěr o porušení základního práva stěžovatelky na soudní ochranu ani jiného ústavně zaručeného základního práva nebo svobody,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Předseda brněnské KSČM Martin Říha v pondělí řekl, že zatím neviděl odůvodnění. „Musíme se s tím nejprve seznámit a teprve potom se k tomu budeme vyjadřovat,“ poznamenal Říha.

V Kohoutovicích získali komunisté po přepočtení o 600 hlasů více

KSČM považovala výsledky voleb v Brně za nezákonně ovlivněné. Poukazovala na to, že jejich nezákonnost uznal krajský soud, ale vyhodnotil ji jako významnou pouze v Kohoutovicích, nikoliv pro zastupitelstvo Brna a Brna-středu. Původně po volbách komunisté v Kohoutovicích mandát neměli. Krajský soud ale po přepočtení hlasů zjistil, že získali skoro o šest set hlasů více, což nakonec znamenalo překročení pětiprocentní hranice a zisk jednoho mandátu.

V Brně a Brně-středu už ale návrh na zneplatnění a požadavek na přepočet soud neuznal. V Brně měli komunisté 4,13 procenta hlasů a v Brně-středu 3,1 procenta hlasů. Domnívali se, že mohla nastat podobná situace jako v Kohoutovicích a že by po přepočtení mohli mít hlasů více. 

Ústavní soud uvedl, že v řízení o návrhu na vyslovení neplatnosti voleb nebo neplatnosti volby kandidáta nemá soud povinnost provést přepočítání hlasů. Pochybnost o správnosti vyhlášeného výsledku voleb může vyvolat jen významná indicie, podle Ústavního soud však krajský soud vysvětlil důvody, proč indicie nespatřuje v návrhu KSČM.

KSČM ve volbách v Brně ztratila mnoho mandátů. Dříve měla zastupitele ve více než 20 z celkových 29 městských částí, nyní má zastoupení v necelé desítce. Zcela zmizela právě ze zastupitelstev Brna a Brna-středu, kde v minulém volebním období měla své zástupce.