Na Václavském náměstí se muž polil hořlavinou a zapálil. O protest nešlo

Události: Na Václavském náměstí se muž polil hořlavinou a zapálil (zdroj: ČT24)

V Praze na Václavském náměstí u sochy svatého Václava se kolem 15:00 polil hořlavinou a zapálil muž narozený v roce 1964. Kolemjdoucí ho uhasili. Podle záchranné služby utrpěl popáleniny a ve vážném stavu byl převezen do nemocnice. Policejní mluvčí Andrea Zoulová doplnila, že jeho čin neměl politický motiv, ani nešlo o společenský protest.

Záchranáři pacienta s popáleninami na třiceti procentech těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami ho transportovali do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. 

„Pacient byl převezen na kliniku popáleninové medicíny, v tuto chvíli o něj pečuje tým lékařů,“ řekla později mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová bez dalších podrobností. Po dvou hodinách na operačním sále byl převezen na jednotku intenzivní péče. Je ve velmi vážném stavu.

Údajný svědek sdělil, že na Václavském náměstí viděl hořícího muže, který měl popálené ruce a obličej. U sochy svatého Václava zůstaly stopy po hasicím prášku, ohořelé oděvy a kanystr s tekutinou. Policisté místo obehnali páskou a nikoho tam nepouštějí.

Zaměstnankyně nedaleké kavárny viděly, jak se hořícího člověka snaží lidé hasit oblečením, pak si do kavárny přiběhli pro hasicí přístroj. Další svědek řekl novinářům, že dotyčného muže viděl ještě předtím, než se zapálil. Měl stát před sochou svatého Václava s cedulí s nápisy a něco říkat.

O politický protest nešlo

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky s policií spolupracuje hasičský vyšetřovatel. „Na žádost policie byla na místo přivolána i naše chemická jednotka, která zjistí, o jakou hořlavinu přesně šlo,“ řekl Kavka novinářům. 

Policejní mluvčí řekla, že policisté událost teprve vyšetřují a nebudou zveřejňovat podrobnosti o muži. „Podle předběžných informací nic nenasvědčuje tomu, že by mělo jít o nějaký protest například proti současné společenské situaci,“ uvedla Zoulová.

Podle informací serveru Aktuálně.cz muž před činem svému bratrovi oznámil, že chce odejít jako student Jan Palach, který se na Václavském náměstí upálil před 50 lety. Bratr se proto ozval policii, která se muže snažila najít s využitím signálu jeho mobilního telefonu a zastavit, nestihli to ale včas.