Do Česka se žene silný vítr. V Krušných horách meteorologové čekají orkán

V noci z neděle na pondělí bude v celé republice foukat silný vítr. V nárazech může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V Krušných horách v Karlovarském kraji však může dosahovat až síly orkánu, tedy přes 118 kilometrů za hodinu. Silničáři tam proto preventivně uzavřeli několik silnic, hrozí pády stromů.

Na většině území Česka by měl silný severozápadní až západní vítr zeslábnout v pondělí večer. Na východě Čech a v oblasti Českomoravské vrchoviny ale bude silně foukat i v úterý.

Na horách by lidé měli omezit túry a zejména se nevydávat do hřebenových partií. Dbát zvýšené opatrnosti by kvůli větru měli také řidiči. Meteorologové také radí upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky.

Nevíce bude foukat v Krušných horách

Uzavírky platí ve vyšších polohách Krušných hor. Aktuálně je uzavřena silnice mezi abertamskou zatáčkou směrem na Plešivec. „Stromy padají i nadále a v současné chvíli je prostor pro pracovníky, kteří odstraňují stromy, nebezpečný,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Uzavřena byla večer i silnice Stříbrná–Bublava na Sokolovsku, opět kvůli popadaným stromům. Zavřená je ze stejných důvodů i silnice z Božího Daru na Klínovec a úsek silnice mezi Oldřichovem u Nejdku a Lužcem na Karlovarsku.

Meteorologové varují v noci na pondělí před silným větrem. V posledních dnech přitom napadlo v Krušných horách až přes 25 centimetrů sněhu, který v neděli ztěžknul. Boží Dar už v pátek kvůli sněhu vyhlásil kalamitní stav. V pondělí budou uzavřeny i lyžařské areály v okolí Božího Daru. Platí zákaz vchodu do lesů.