Sníh se změnil v závory. Kamiony komplikují provoz na řadě míst Česka, včetně D1

Události: Do terénu vyrazily prakticky všechny posypové vozy (zdroj: ČT24)

Česko opět zasáhlo silné sněžení. Uvázlé kamiony zastavovaly provoz na Vysočině, Pardubicku a zkomplikovaly dopravu na vysočinském a olomouckém úseku dálnice D1. Náročná situace je kvůli sněhu také na jihu Moravy – a meteorologové varují nejen před jeho přívaly, ale i před silným větrem a tvorbou jazyků.

Vládu, kterou nad Českem s novým rokem převzala zima, potvrzuje mnohonásobná výstraha, již vydal Český hydrometeorologický ústav. Varování před přívaly nového sněhu, kterého může od úterního do středečního rána přibýt pět až patnáct centimetrů, platí pro všechny české kraje s výjimkou středních a jižních Čech, a také pro celý východ republiky s výjimkou jižní Moravy.

Na horách může jít až o padesát centimetrů a výstraha by zde měla přestat platit teprve ve čtvrtek ráno, což se týká zejména severu a severozápadu Česka. V Jeseníkách a Beskydech by mělo sněžit do středečního rána a nová sněhová pokrývka by tam měla měřit mezi deseti až pětadvaceti centimetry.

Sněžení navíc doplní silný vítr; jak uvádějí meteorologové, přes Česko z Polska postupuje k jihovýchodu tlaková níže, která jeho rychlost zesiluje, a slábnout by měl až během noci na středu – s výjimkou severozápadních regionů. V nárazech může dosahovat 70 a na horách až 90 kilometrů v hodině a výstraha před ním platí až do úterní půlnoci pro Prahu, střední Čechy, Plzeňský a Jihočeský kraj, Vysočinu i Pardubicko.

„V důsledku kombinace větru a sněhu se budou od úterního rána od středních poloh místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje,“ dodávají meteorologové a přidávají i třetí výstrahu, která trvá až do středečního rána. Jazyky se podle ní mohou tvořit na celém území Česka. A sníh komplikoval chod země už v úterý ráno, zejména pokud jde o provoz.

Uzavřené silnice na severu Čech i východě Moravy

Karlovarském Ústeckém kraji je hned několik významných silnic, které stoupají do Krušných hor. V úterý zmizel asfalt pod sněhem a zejména v okolí Božího Daru zapadaly silnice tak, že se po nich vůbec nedalo jezdit. Otevřená sice již je komunikace I/25, která stoupá z Jáchymova na Boží Dar, božídarská radnice ovšem vyzvala řidiče, aby do hor raději nejezdili až do rána. Neprůjezdná naopak zůstává silnice na vrchol Klínovce a prakticky nesjízdná je i komunikace II. třídy z Božího Daru směrem do Ústeckého kraje.

Většina dalších uzavírek se dotkla kamionů. V Libereckém kraji uzavřeli již o půlnoci vozidla nad 3,5 tuny silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta úsekem projedou, řidičům kamionů ale silničáři doporučují využít k cestě do Polska alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou.

Nejedná se o neobvyklé opatření. Silnice se pro nákladní auta uzavírá s každým silnějším sněžením, protože k zablokování provozu na osmnáctikilometrovém úseku stačí, aby uvázl jeden z nich – a meteorologové v oblasti v úterý očekávají zmíněné sněžení, vítr, tvorbu sněhových jazyků a závějí.

Sníh ostatně ráno zastavil i provoz na frekventované železniční trati z Kořenova přes Harrachov do Sklářské Poreby v Polsku. Vlaky nejezdily až do jedné a kvůli kalamitě je nemohly nahradit ani autobusy.

Kvůli špatné sjízdnosti a uvázlým kamionům byl odpoledne dočasně uzavřen i sedmnáctikilometrový úsek silnice I/46 ze Šternberka do Moravského Berouna v Olomouckém kraji.

Až do večera zato zůstává pro nákladní auta uzavřena také silnice II/493 mezi Pozlovicemi a Slavičínem ve Zlínském kraji. Kvůli silnému sněžení je komunikace sjízdná i pro osobní vozy.

Celý region si přitom již užil komplikací s kamiony uvázlými ve stoupání. „Potíže s nimi byly na Syrákově, Petrůvce, u Zádveřic, v Buchlovských kopcích nebo mezi Dolní a Horní Bečvou,“ řekl policejní mluvčí Petr Jaroš. Stala se také řada nehod, v příkopu skončil u Prlova na Vsetínsku i sypač.

Velké množství nehod a také problémy s uvázlými kamiony byly ale úterními konstantami v celé zemi. Například v Královéhradeckém kraji už ráno policie evidovala dvacet nehod – kamion skončil v příkopu v Horní Olešnici na Trutnovsku i u Smidar na Hradecku, autobus uvízl ve stoupání na Náchodsku a ve Dvoře Králové boural.

Na hlavní silnici mezi Vamberkem a Solnicí na Rychnovsku kvůli hustému sněžení doprava zcela zkolabovala, když silnici číslo 14 na několika místech zablokovaly kamiony; trasu přitom využívají lidé, kteří dojíždějí za prací do průmyslové zóny v Kvasinách, kde je také závod Škoda Auto. 

Kamiony způsobily potíže na D1

Zapadlé kamiony ztěžovaly hlavně dopoledne dopravu i na Vysočině; jen u Jitkova na Havlíčkobrodsku na silnici I/34 jich zapadlo pět. Kamion zastavil taky provoz mezi Přibyslaví a Polnou, další zablokoval ulici v Náměšti nad Oslavou.

Odstavený kamion komplikoval i provoz na vysočinské dálnici D1 (100. kilometr ve směru na Prahu), pro kterou v kraji platilo až do oběda varování před kluzkou vozovkou. Ve směru na Brno na 96. kilometru havarovala ráno dvě osobní auta, nikdo se nezranil, ale tvořily se kolony.

Problémy byly i na severomoravské části D1. U Lipníku nad Bečvou byl dopoledne páteřní tah po nehodě dvou kamionů neprůjezdný ve směru na Prahu. V místě hustě sněžilo a rovněž se tvořila kolona. 

Dílčí komplikace hlásí i další české kraje. Na Prachaticku se tvoří sněhové jazyky, na silnicích v Plzeňském kraji dopravu zhoršují smíšené srážky deště se sněhem nebo mrholení. Nová vrstva sněhu pokryla v noci na úterý i některé silnice ve Středočeském kraji. Sněžení nebo déšť se sněhem jsou po ránu hlášeny na Pražském okruhu či dálnicích D1, D5, D8, D10 a D11.

Zasypané Beskydy i jižní Morava

Potíže způsobuje sněžení i na východě. V Moravskoslezském kraji na silnici první třídy číslo I/11 u Mostů u Jablunkova platí výstraha před náledím. Řidiči musí být opatrní i v jiných regionech, a především ve vyšších polohách beskydských svahů, kde leží na silnicích uježděná vrstva sněhu.

S komplikacemi musí počítat také jihomoravští řidiči, i zde od rána hustě sněží a silničáři jsou v terénu s veškerou technikou. Větší problémy mohou být především ve vyšších polohách Blanenska a severozápadního Brněnska a také v Bílých Karpatech, kde by se mohlo vytvářet náledí a sněhové jazyky.

Na jihu Moravy na silnici I/43 mezi Černou Horou a Brnem se řidiči ráno také značně zdrželi. Důvodem byl desítky minut trvající kyvadlový provoz mezi Černou Horou a Závistí, kde do 09:00 hasiči a policie odstraňovali nehody a poté silničáři čistili pruh od sněhu. K Milonicím se na úseku delším než čtyři kilometry objevilo náledí a silnice byla zcela uzavřena pro nákladní auta nad 12 tun. Kvůli počasí také některé linkové autobusy nabíraly až hodinu zpoždění.