Skutečný dárek nadělují Češi už deset let. Letos mohou koupit vodu, bezpečný porod i motyku

Události: Skutečný dárek už nadělují Češi deset let (zdroj: ČT24)

Stále větší zájem o charitativní projekt organizace Skutečný dárek, kde se dá koupí certifikátu pomoci v nejchudších zemích světa i v Česku, dokazuje, že Češi chtějí pomáhat. Projekt rozjela před deseti lety organizace Člověk v tísni. Přes 60 tisíc dárců za tu dobu nakoupilo pomoc za 110 milionů korun.

Letošní novinkou je mezi Skutečnými dárky poukázka na vodovodní kohoutek. V některých chudých zemích totiž musí lidé chodit pro vodu kilometry od domova. Proto je potřeba vybudovat minimálně desítky nových zdrojů.

Sucho se tak stává hlavním tématem pomoci. Někde se snaží vodu do krajiny vrátit, jinde je potřeba ji udržet. K tomu patří i školení farmářů. „Aby neničili pole, na kterých jsou závislí, aby je nevypalovali, nevysušovali,“ říká odborník na tropické zemědělství Člověka v tísni Jan Svitálek.

Nově mohou lidé darovat také motyku a rýč. „To dává možnost postavit se na vlastní nohy po nějaké přírodní katastrofě nebo válce,“ vysvětluje vedoucí fundraisingu Člověka v tísni Tomáš Vyhnálek.

K desátému jubileu Skutečných dárků jsou letos v nabídce mimořádně i fyzické dárky. Navrhli je umělci Maxim Velčovský, František Skála nebo Léna Brauner.

Člověk v tísni nabízí Skutečný dárek už deset let (zdroj: ČT24)

Kuře, ovce nebo bezpečný porod

Dárci nejčastěji objednávají kuřata, kozy nebo školní pomůcky. „Chtěli jsme dát lidem možnost darovat něco konkrétního, aby věděli, kam ty peníze půjdou, a trošku je i pobavit,“ vysvětluje Vyhnálek.

Co je potřeba, to vychází z podmínek zemí, kde Člověk v tísni pomáhá. Letos takových států bylo dvanáct. Organizace ale nabízí dárky i méně hmatatelné. „Postupně přidáváme dárky, které jsou těžší ve smyslu toho, že si člověk musí uvědomit, jak je to potřeba. Třeba bezpečný porod nebo vzdělávání českých učitelů,“ vyjmenovává ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Za deset let, co mají Češi možnost koupit Skutečný dárek, už poslali farmářům víc než šest a půl tisíce koz a ovcí, patnáct tisíc kusů drůbeže, zasadili 823 tisíc stromů a vybavili přes dvě stě škol.