Vltavu už nepovede Petr Fischer. Šéf rozhlasu mu neprodloužil smlouvu

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral se rozhodl neprodloužit smlouvu s šéfredaktorem stanice Vltava Petrem Fischerem. Nesplnil zadané úkoly a stanice dál stagnuje, řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna. Jeho nástupce oznámí Zavoral za týden. Fischer sdělil, že pro reformu vysílání stanice Vltava nedostal dost času ani slíbenou podporu.

Jméno Fischerova nástupce, který se ujme vedení stanice od 1. ledna, má být oznámeno na zasedání Rady Českého rozhlasu za týden 19. prosince. Fischerovi vedení programu ČRo nabídlo spolupráci na publicistických pořadech na stanici Vltava. Fischer je zároveň jedním z moderátorů pořadu „Den podle“ na stanici Plus. 

„Důvodem neprodloužení smlouvy je kombinace nesplnění úkolů, které Petr Fischer dostal před rokem a půl a které akceptoval, pokračující stagnace stanice, která provedla jen dílčí programové změny a nedokázala naplnit svůj potenciál mezi posluchači, a také ztráta důvěry,“ uvedl Hošna.

Fischer uvedl, že na reformu vysílání Vltavy dostal jeden rok, což je „profesionálně směšné“. Na projekt zásadní proměny stanice jsou podle něj potřeba minimálně tři roky, aby se usadil a osvědčil, jak to doporučuje Evropská vysílací unie (EBU). „Ten čas jsme nedostali. Ani podporu, která byla slíbena,“ podotkl.

Zásadní chybou podle vedení ČRo je, že se v době Fischerova mandátu nepodařilo vytvořit koncepci hudební dramaturgie. Klasická hudba, která je tradičně silným symbolem Vltavy, se ocitla na druhé koleji ve stínu aktuální publicistiky.

Programově, finančně i personálně bude Vltava podle vyjádření vedení ČRo v následujícím roce zajištěna stejně jako v roce letošním, kdy měla absolutní prioritu. Cílem bude podporovat a rozvíjet vše, co je ve stávajícím programu funkční, kvalitní a setkává se s očekáváními posluchačů, zvýšit kvalitu tam, kde se jí momentálně nedostává, případně kolísá a hledat nové formáty relevantní pro současnost.

V létě se řešila kauza „porna na Vltavě“

Kontroverze kolem Vltavy naposled vyvolal letní pořad věnovaný vztahu umění a vody, který pobouřil některé posluchače. „Dnes po desáté hodině jsme bohužel naladili vaši stanici. Spolu s dětmi jsme si poslechli část příběhu o Nickovi a jeho kamarádovi, jehož mohutný penis trčel nad koulemi,'“ stěžovala si na facebookovém profilu Vltavy jedna z posluchaček.

Vedení stanice se bránilo, že o pornografii nejde a že citace, které způsobily negativní reakce, pochází z knihy, jež získala prestižní Man Bookerovu cenu. Mluvčí rozhlasu Hošna však uznal, že zařazení pořadu na sobotní dopoledne mohlo být nevhodné.

O citaci se hovořilo také na rozhlasové radě; od té doby se objevovaly pochybnosti, zda Fischer bude moci ve vedení stanice Vltava pokračovat i po Novém roce.  

Právě letní kauzu „porna na Vltavě“ označil Fischer za bod, kdy došlo k vzájemné ztrátě důvěry mezi ním a vedením rozhlasu. Připomněl zejména chvíli, kdy ředitel Zavoral na zasedání Rady Čro vyslovil názor, že Vltava porušila zákon vysíláním nevhodného úryvku z románu Alana Hollinghursta. „Učinil tak na základě zcela pofiderní právní analýzy, s níž se zcela ztotožnil. Tam mi došlo, že se mu věřit nedá a že na konci roku odejdu,“ uvedl Fischer.

Přímluva za Fischera

Aby Fischer v čele Vltavy zůstal, si přálo devět stovek umělců, kteří v uplynulých týdnech podepsali otevřený dopis na jeho podporu. Mezi nimi byla třeba režisérka Helena Třeštíková nebo herec Tomáš Hanák.

Podporu Fischerovi vyjádřili také ředitel Ústavu filosofie a religionistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jakub Čapek a ředitel Archivu Jana Patočky Ivan Chvatík. Fischer podle nich zavedl řadu inovativních změn. Pozastavili se také nad tím, že zaměstnanci stanice stále nevědí, kdo ji od ledna bude řídit.

„Kulturní veřejnost stojí za Petrem Fischerem,“ řekl na začátku měsíce předseda Asociace spisovatelů Václav Kahuda.

Fischer měl přilákat nové posluchače

Fischer byl jmenován do funkce šéfredaktora ČRo Vltava bez výběrového řízení před dvěma lety, s omezeným mandátem a s úkolem upravit program tak, aby přilákal nové posluchače. Stanici aktuálně poslouchá 48 000 denních posluchačů a 137 000 lidí týdně, což je nejméně v historii.

Před programovými změnami a marketingovou kampaní na podzim 2017 přitom naladilo Vltavu každý týden 140 000 posluchačů a každý den 47 000 posluchačů. Před pěti lety Vltavu poslouchalo kolem 200 000 příznivců týdně a zhruba 80 000 každý den.

Fischer zavedl programové úpravy, které přinesly publicistickou reflexi aktuálního kulturního dění. Nové publicistické formáty ale podle mluvčího rozhlasu Hošny trpí značnými výkyvy kvality. Dominantami vysílání z hlediska zájmu posluchačů zůstaly naopak tradiční pořady, zejména Mozaika a literárně dramatické žánry.