V Čechách a na Vysočině bude o víkendu foukat silný nárazový vítr, varují meteorologové

V Čechách bude od páteční noci po celý víkend foukat silný vítr a v noci na sobotu zasáhne i Českomoravskou vrchovinu. V nárazech může vítr dosáhnout až 70 kilometrů v hodině. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Během noci na sobotu bude přes naše území přecházet od západu studená fronta, na frontě se bude jihozápadní vítr měnit na západní a zesílí, v Čechách a na Českomoravské vrchovině bude dosahovat v nárazech rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině,“ uvedli meteorologové.

Obyvatelé Vysočiny a okresů Chrudim, Svitavy a Znojmo by měli počítat se silným větrem od sobotní druhé hodiny do osmé hodiny ráno.

V západní polovině Čech bude silný vítr vát od páteční desáté hodiny večerní do nedělní čtvrté hodiny odpolední. 

Lidé by proto měli zajistit okna, dveře a předměty, které mají venku volně uložené, včetně vánočních stromů. Na horách by měli omezit túry zejména do hřebenových partií. Řidiči by měli jezdit maximálně opatrně.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Nejsilnější bude vítr na hřebenech hor, na Šumavě, v Krušných horách, v Krkonoších nebo v Jeseníkách. V těch nejvyšších vrcholových partiích může v sobotu vítr dosahovat i rychlosti 90 kilometrů za hodinu,“ upozornil meteorolog České televize Jan Šrámek.

Předpověď počasí na víkend (zdroj: ČT24)

Nejbližší dny budou bohaté na déšť a sněžení. Během soboty by mělo nejvíc sněžit na Šumavě a hřebenech Krkonoš, v neděli se bude sníh objevovat v polohách nad 900 metrů. Nejvíc srážek spadne opět na hřebenech hor. Může to být kolem 25 milimetrů deště či 25 centimetrů sněhu.

„Poměrně bohatý na srážky bude i začátek příštího týdne, v nejbližších pěti nebo šesti dnech může na horách spadnout okolo šedesáti nebo sedmdesáti litrů na metr čtvereční,“ dodal meteorolog.

Od úterý by se měly srážky proměnit v déšť nad celým územím republiky. V příštím týdnu by se mělo postupně ochlazovat, nejchladnějším dnem bude čtvrtek, kdy budou teploty kolem nuly.