Premiér Babiš navštívil v Paříži spisovatele Kunderu. Nabídl mu vrácení českého občanství

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho žena Monika se během své návštěvy Francie setkali v Paříži se spisovatelem Milanem Kunderou a jeho ženou Věrou. Během tříhodinového setkání u Kunderových doma a návštěvě restaurace předseda vlády literátovi navrhl, že se zasadí o to, aby mu bylo vráceno české občanství. Československého státního občanství Kunderu zbavil komunistický režim koncem 70. let.

„Díky panu velvyslanci jsem se dneska setkal s naším nejslavnějším spisovatelem Milanem Kunderou,“ prohlásil Babiš a dodal, že spisovatele s manželkou navštívili s jeho paní u nich doma. Pak se odebrali na oběd.

Tématem hovoru bylo mimo jiné i to, jak se Kunderovi dostali do Francie. Připomněl také to, jak Kundera po emigraci ve vlasti přišel o občanství. „Jsem si tak myslel, a nechci tady vyvolávat nějaké zásadní prohlášení, že by to bylo hezké, a určitě by si to zasloužil, kdyby ho získal (zpět),“ řekl Babiš.

Nabídku na možnost vrácení občanství Kunderovi prý příliš nekomentovali. „Dá se říct, že to nevyloučili,“ uvedl premiér. Kunderovi podle něj poznamenali, že doufají, že s tím nebude tolik papírování jako ve Francii. „Samozřejmě z minulosti je tam cítit nějaká ta křivda, ale uvidíme,“ řekl Babiš.

„Mám zážitek na celý život… Hlavní slovo měla paní Kunderová, neskutečně energická dáma, která všechno řídí. Pozval jsem je k nám do Česka, kde nebyli 22 let, a myslím, že by si české občanství, o které přišli po emigraci, zasloužili,“ napsal premiér na svůj Facebook k návštěvě u Kunderových.