Do afghánského Herátu brzy odletí nový kynolog

Doky i Bred museli po příletu z Afghánistánu do karantény (zdroj: ČT24)

Psovod, který v Afghánistánu zastoupí zabitého vojáka Tomáše Procházku, je už připravený na misi. Na základnu Šindánd v provincii Herát odletí v nejbližší době. Štábního praporčíka Procházku zastřelil afghánský voják 22. října. Ve středu se s ním rozloučily stovky lidí, pohřeb s vojenskými poctami proběhl na hřbitově v Prachaticích, odkud Procházka pocházel.

Tříletý německý ovčák Bred a dvouletý belgický ovčák Doky se vrátili do vlasti společně se svým psovodem. Právě Bred doprovázel vojákovu rakev po příletu do vlasti. Oba psi jsou teď v Centru vojenské kynologie v Chotyni ve speciální karanténě, která trvá 28 dní. „Hlavně z toho důvodu, že je to inkubační doba pro různá onemocnění,“ vysvětluje velitel Andrej Vítek.

Mezitím pro ně základna hledá nového psovoda. Kdo je dostane, rozhodne hlavní kynolog Michal Kratochvíl. Na nového pána si oba psi budou muset zvykat pomalu. „Chodí s ním na procházky – dá se říct, že toho psa uplácí, tak aby si získal jeho důvěru a mohl s ním začít plnohodnotně cvičit,“ dodává Kratochvíl.

Procházka a jeho psi sloužili v Afghánistánu jako součást jednotky speciálních sil. „Tomáš Procházka byl vynikající voják, výborný kamarád a byl nedílnou součástí našeho týmu,“ vzpomíná příslušník speciálních sil Armády ČR.

Členy české jednotky hlídá tým bodyguardů

Po smrtelném útoku se speciální síly snaží podobným událostem co nejvíc zabránit. Třeba týmem ochránců, který hlídá členy jednotky. „Příslušník speciálních sil má svého bodyguarda, který se stará o jeho bezpečnost,“ vysvětluje velitel české jednotky v Šindándu.

Od roku 2007 už totiž v Afghánistánu zahynulo 14 českých vojáků, poslední čtyři včetně Tomáše Procházky v letošním roce. Procházka zemřel na základně Šindánd v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo. 

Procházka, který by se v prosinci dožil 42 let, byl in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) mu rovněž udělil Kříž obrany státu. Toto vyznamenání dostávají vojáci například za hrdinství v boji nebo za to, že se s nasazením svého života zasloužili o obranu Česka.