BIS odhalila falešný profil, který lákal na práci pro kontrarozvědku

Bezpečnostní informační služba odhalila falešný náborový profil na síti LinkedIn. Člověk vystupující jako „headhunter BIS“ František Příhoda hledal agenty, kterým nabízel externí spolupráci. Sám se prezentoval jako důstojník kontrarozvědky.

Falešný náborář hledal například agenty pro takzvaný HUMINT (Human Inteligence), což je způsob získávání informací založený na síti spolupracovníků, jejich tajném úkolování, řízení a „vytěžování“ pro potřeby špionáže i kontrašpionáže.

„Profil byl plný chyb a nesmyslů, protože takovým způsobem BIS v oblasti personalistiky nepracuje. Laik by se ovšem možná mohl nachytat. Je nebezpečné na podobné inzeráty reagovat,“ uvedla BIS.

BIS lidi hledá i na veletrhu

BIS zaměstnance skutečně hledá, nyní například analytiky, operativce, počítačové specialisty, ekonomy, ale také pracovníky podpůrných služeb, například elektrikáře, automechanika, malíře nebo údržbáře.

Nabídky na volné pozice lze najít na webové stránce www.bis.cz/kariera. „Další možností je přijít na některý z pracovních veletrhů, kterých se BIS účastní. Například na Profesia Days bude služba mít vlastní stánek už potřetí,“ uvádí mluvčí BIS Ladislav Šticha. Veletrh se koná 7. a 8. listopadu.

Podle ředitele BIS Michala Koudelky si služba na nezájem lidí rozhodně stěžovat nemůže. Na nové posily ale služba klade mimořádně vysoké nároky a jen zlomek zájemců hustým sítem projde. Například loni se o práci ucházelo téměř 6500 zájemců. Zhruba čtvrtinu pozvala BIS na pohovor, nakonec ale přijala jen 60 nových příslušníků a zaměstnanců.

„K plnění náročných úkolů potřebuje zpravodajská služba ty nejlepší lidi na trhu práce. Nestačí ovšem být zdatný ve své profesi, ale být i člověkem určitého charakterového profilu,“ doplňuje Koudelka.

Každý, kdo by chtěl pracovat pro BIS, musí počítat s procesem trvajícím zhruba půl roku. Součástí přijímacího řízení pro zájemce o služební poměr jsou zdravotní, psychologické a fyzické testy a samozřejmostí je bezpečnostní prověrka minimálně na stupeň tajné. Mezi základní požadavky patří vysokoškolské vzdělání, znalost anglického jazyka a bezúhonnost.