Český řidič z janovského mostu znovu sedá za volant. Do Itálie se nebojím, říká

Řidič kamionu Martin Kučera, který v srpnu přežil pád mostu v italském Janově, v příštím týdnu opět usedne za volant. Jeho první cesta po zranění povede do Nizozemska. Řízení kamionu se nebojí a do práce se těší. Dosud se po nehodě léčil se zlomenými žebry.

Ani do Itálie se Kučera podle svých slov jet se svým novým kamionem nebojí. „Když mě tam pošlou, tak tam pojedu, nebudu mít na výběr,“ uvedl řidič. Nikdy také neuvažoval o tom, že by s kamionem přestal jezdit. Nehoda mu po 79 dnech připadá spíše jako špatný sen. Domoci se odškodnění v Itálii bude podle něj běh na dlouhou trať.

Kučera po převozu z Itálie do české nemocnice v létě uvedl, že za svým přežitím vidí řadu náhod, především to, že byl připoutaný a řídil nejnovější typ kamionu se zesílenými sloupky. Zachránilo ho podle jeho slov také to, že náklad papíru stáhl kamion z mostu tak, že dopadl na záď. Po mostě v Janově jel poprvé v životě, zavedla ho tam navigace.

Pád z pětačtyřiceti metrů

Kamion spadl z výšky 45 metrů z Morandiho mostu na frekventované dálnici na severu Itálie poté, co se část mostu zřítila. Při neštěstí zemřelo 43 lidí.

Vyšetřovací komise italského ministerstva dopravy došla na konci září k závěru, že provozovatel dálničního mostu v Janově nezajistil jeho bezpečnost. Komise též konstatovala, že firma Autostrade per l'Italia nepodnikla dostatečná opatření, aby pádu mostu zabránila, ač riziko zřícení už v předchozích letech existovalo. Firma kritiku komise odmítla a závěry expertní komise ministerstva označila za „hypotézu, kterou je třeba ověřit“.

Začátkem září janovská prokuratura oznámila, že začala vyšetřovat 20 lidí, včetně vedení firmy Autostrade per l'Italia, kvůli podezření z trestného činu zabití. Výkonný ředitel firmy Giovanni Castellucci si v srpnu vysloužil kritiku, když se odmítl za neštěstí omluvit s tím, že počká, až vyšetřovatelé určí, kdo je za tragédii zodpovědný.