Vojenská policie vyšetřuje únik informací o tajné operaci v Afghánistánu

V souvislosti s únikem informací o tajné operaci v Afghánistánu zahájila Vojenská policie úkony v trestním řízení. V médiích se totiž objevila informace, že česká armáda provedla pod Hindúkušem útok, při kterém byl zabit jeden ze strůjců letního atentátu na české vojáky. Odborníci však únik informací kritizovali a ministr obrany Lubomír Metnar nechal únik prošetřit Vojenskou policií, Vojenským zpravodajstvím a bezpečnostním odborem ministerstva obrany.

V pondělí Metnar o vývoji ve vyšetřování informoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Více však záležitost kvůli utajování nechtěl komentovat.

„Příslušné složky ministerstva obrany na základě mého pokynu celý týden prověřovaly případný únik informací. K objasnění zjištěných skutečností zahájila Vojenská policie úkony v trestním řízení,“ uvedl ministr obrany.

„V tomto duchu jsem informoval pana premiéra. Vzhledem k tomu, že celý proces probíhá v utajovaném režimu, nebudeme a ani nemůžeme případ více komentovat,“ dodal.

Místa působení českých vojáků v Afghánistánu
Zdroj: ČT24

Deník N v pondělí napsal, že na vyšetřování Vojenské policie dohlíží Vrchní státní zastupitelství v Praze, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale nechtěla s ohledem na citlivost a zvláštní režim informací případ komentovat.

Okolnostmi případu se zabýval minulý týden i sněmovní branný výbor. Přijal usnesení, že koaliční operace speciálních sil v Afghánistánu byla v souladu s mandátem pro působení českých vojáků v zahraničí. Podle předsedkyně výboru Jany Černochové (ODS) byla část informací zveřejněných v médiích nepravdivá.

Útok na hlídku složenou z vojáků české, americké a afghánské armády se uskutečnil letos 5. srpna. K incidentu došlo v Čárikáru, což je hlavní město provincie Parván – osm kilometrů od základny Bagrám. Sebevrah se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly.

Tři Češi – Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek – zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří byli v době výbuchu ještě v obrněných vozidlech. 

Již dříve zástupci vedení armády uvedli, že útok byl předem připraven a sebevražedný útočník nebyl sám. Zdůraznili rovněž, že čeští vojáci svým postupem zachránili další životy. K útoku se přihlásil radikální Taliban.