Policisté zasahují ve firmě spojované s podnikatelem Savovem

Ve firmě Heavy Machinery Services (HMS) v Lounech ve čvrtek od rána zasahovalo zhruba dvacet policistů. Firma se dříve jmenovala Legios a byla spojována s podnikatelem Františkem Savovem. Zásah podle serveru iDNES.cz souvisí s insolvenčním řízením firmy a podezřením z manipulace s účetnictvím.

Případ vyšetřuje jihočeská kriminální policie. Její mluvčí Jiří Matzner na konkrétní otázku, zda kriminalisté zasahují v Lounech, uvedl, že takové záležitosti policisté nekomentují. „Probíhají plánované realizace,“ řekl Matzner. Dodal, že podrobnější informace uvolní příští týden.

Insolvenční soudce českobudějovického krajského soudu Zdeněk Strnad, který v případu Heavy Machinery Services rozhoduje, řekl, že o zásahu policie nic neví. K události se odmítlo vyjádřit krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Firma je od roku 2014 v úpadku

HMS je tradiční výrobce lokomotiv a železničních vozů. Firma je v úpadku od roku 2014 a svým věřitelům dluží zhruba 3,3 miliardy korun. 

Největším věřitelem bývala slovenská Všeobecná úverová banka (VÚB), která ale svou pohledávku později postoupila švýcarské firmě Mitteleuropa Kredit & Immobilien AG. Pohledávky přihlásilo 322 věřitelů. 

Lounská vagónka
Zdroj: ČT24

Českobudějovický krajský soud firmě zakázal manipulovat se svým majetkem. Podle rozhodnutí soudu firma zvýhodňovala některé věřitele.

Zájem o zkrachovalou firmu loni projevila společnost Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada.

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner na konkrétní otázku, zda kriminalisté zasahují v Lounech, uvedl, že takové záležitosti policisté nekomentují. „Probíhají plánované realizace,“ řekl s tím, že podrobnější informace uvolní příští týden.

Společnost HMS poskytuje podle zástupce firmy Michaela Donatha vyšetřovatelům plnou součinnost. Firma je podle něj v insolvenčním řízení už pět let.

„Náhlý a rozsáhlý policejní zásah po tak dlouho probíhajícím insolvenčním řízení z hlediska HMS postrádá jakékoliv rozumné opodstatnění. Informace o nelegální manipulaci s účetnictvím firmy považuje HMS za účelové a nepravdivé. Je možné, že policejní zásah je součástí snahy některých nových netransparentních subjektů o ovládnutí firmy prostřednictvím insolvenčního řízení. HMS nepochybuje o tom, že vyšetřovatelé žádné pochybení neshledají,“ řekl Donath. 

Savov je spojován s HMS i Legios Loco

Původní zaměstnanci HMS nyní pracují pro společnost Legios Loco, která si pronajímá část areálu lounských strojíren. Za Legios Loco stojí podle iDNES.cz Savov obviněný v kauze rozsáhlých daňových podvodů.

Firma ve čtvrtek zdůraznila, že s ní aktuální zásah jihočeské kriminální policie nemá souvislost. „V souvislosti s policejním zásahem v areálu společnosti Heavy Machinery Services (HMS) uvádíme na pravou míru, že nemá žádnou souvislost s firmou Legios Loco, jak může být mylně interpretováno z některých mediálních zpráv. Týká se výlučně společnosti HMS, která je v insolvenčním řízení,“ uvedla mediální zástupkyně společnosti Radka Háčková.

Podle informací z Obchodního rejstříku je jediným akcionářem Legios Loco kyperská společnost Kirosium Limited. Legios Loco byla do obchodního rejstříku zapsána teprve v lednu 2013. Tehdy byla jediným akcionářem společnosti londýnská společnost Legios Group, která byla také jediným akcionářem HMS (původně Legios). V dozorčí radě Legios Loco jsou rovněž lidé, kteří byli v minulosti v čele HMS.

Savov je spojovaný i přímo se společností, v níž ve čtvrtek zasahují policisté. Městský soud v Praze podle serveru ceska-justice.cz konstatoval, že ve firmě docházelo k vydávání fiktivních faktur a podvodům s DPH. Před soudem rovněž zaznělo, že se Savov prezentoval jako koncový vlastník společnosti Lostr, která se později přejmenovala na Legios a nyní na HMS. 

Insolvenčním správcem firmy byl v minulosti podle serveru iDNES také Ivo Hala, obviněný v kauze insolvenčních podvodů kolem společnosti Via Chem Group.