ČT: Audit v Nemocnici Na Bulovce zjistil pochybení za 800 milionů korun

Události: Audit v Nemocnici Na Bulovce zjistil pochybení za 800 milionů korun (zdroj: ČT24)

Audit ministerstva zdravotnictví v Nemocnici Na Bulovce zjistil pochybení při veřejných zakázkách za zhruba 800 milionů korun. Úřad podal trestní oznámení. Kontrola odhalila například nehospodárné uzavírání smluv s První chráněnou dílnou podnikatele Tomáše Horáčka. Toho policie v červnu obvinila spolu s exšéfkou nemocnice Andreou Vrbovskou kvůli korupci a manipulaci se zakázkami ve zdravotnictví. Nové vedení nemocnice reagovalo prohlášením, že pracuje na zajištění transparentnosti hospodaření. Reviduje neuzavřené smlouvy a v září přerušilo tendr na úklid za 150 milionů korun.

„Předpokládaná hodnota zakázek se často velmi shoduje s finální vysoutěženou cenou. Rozdíly jsou marginální, někdy jenom desítky korun. Z toho důvodu je tam podezření, že cena byla takto cíleně nastavena,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) s tím, že už bylo podáno trestní oznámení.

Podle ministerstva tak nemocnice porušila zákon o zadávání veřejných zakázek. Bulovka prý totiž neprověřovala hledisko hospodárnosti ani neposoudila, zda jsou výdaje přiměřené, a neprovedla řídící kontrolu podle zákona o finanční kontrole. Navíc bylo zjištěno personální a obchodní propojení dodavatelů a zaměstnanců nemocnice. 

Kontrolní nálezy pak ukazují na cílenou manipulaci zakázek směrem k jednomu uchazeči, kterým měla být právě První chráněná dílna. Ta byla ovšem pouze zprostředkovatelem a pro nemocnici zajišťovala služby od ostrahy objektů, obnovy sanitních vozidel, dodávky přístrojového vybavení až po nákup tonerů do kopírek a tiskáren.

Už v létě ministr Vojtěch upozorňoval, že existuje podezření, že nemocnice vypisovala zakázky tak, aby mohla uspět právě tato společnost podnikatele Horáčka. Ten patří spolu s bývalou ředitelkou nemocnice mezi obviněné v kauze pražských nemocnic. Podle policie spolu s dalšími osobami manipulovali s průběhem zadávacích řízení, aby zakázky získaly předem domluvené firmy. Za to měli inkasovat úplatky.

 Policie zasahovala v Nemocnici na Františku, Nemocnici Na Bulovce i na dalších místech koncem června.

Kontrolu poslalo ministerstvo do nemocnice krátce po odvolání její ředitelky Andrey Vrbovské. Ta je nyní mezi obviněnými vedle bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví na začátku července. Podnikatel Horáček pak zůstává ve vazbě, kam ho Obvodní soud pro Prahu 5 poslal na konci června.

S První chráněnou dílnou má uzavřené smlouvy řada nemocnic

Jeho společnost přitom získávala zakázky v řadě nemocničních zařízení, ale i na úřadech či na ministerstvech. „První chráněná dílna je sice chráněná dílna, ale svého druhu, naprosto nad všemi – co se týče velikosti ať už obratu, popřípadě odvětví, kam zasahuje,“ upozorňoval už dříve Milan Eibl z Transparency International.

Ministerstvo teď zjistilo, že má s touto firmou uzavřeny smlouvy řada nemocnic. „Od všech našich přímo řízených organizací jsme si vyžádali přehled smluv a zakázek, které jsou spojeny s První chráněnou dílnou a společnostmi, které jsou na ni napojeny. Zjistili jsme, že smluvní vztahy s těmito společnostmi má řada našich nemocnic, což je samozřejmě znepokojující. Požádali jsme je proto, aby do konce listopadu všechny tyto smlouvy zhodnotily, zda jsou ekonomicky výhodné, zda tam proběhla řádná soutěž v souladu se zákonem, a pokud ne, tak aby je přesoutěžily,“ uvedl ministr Vojtěch. 

Jiří Hynek: Bude zajímavé sledovat, které další nemocnice mají smlouvy s První chráněnou dílnou (zdroj: ČT24)

„Osobně se domnívám, že je Nemocnice na Bulovce jenom špičkou ledovce. Že systém v českém zdravotnictví a zejména ve státních nemocnicích – kde když jde ze státního, tak pro ty zaměstnance o moc nejde – je tady velmi rozrostlý. A tento audit je jakýmsi lakmusovým papírkem, protože se domnívám, že v této nemocnici už pohár trpělivosti přetekl,“ uvedl Reportér ČT Jiří Hynek, který kauzu sleduje dlouhodobě.

Ministerstva zdravotnictví a financí se také domluvila na společné kontrolní akci. Přímo řízené organizace mají do konce listopadu vyhodnotit smlouvy, které byly uzavřené před rokem 2010 a jsou stále platné.

Na Bulovce nyní probíhá revize smluv, některé budou vypovězeny

Nové vedení pražské Nemocnice Na Bulovce informovalo o tom, že reviduje neuzavřené smlouvy a v září přerušilo tendr na úklid za 150 milionů korun. Nemocnici vede od začátku září Jan Kvaček, který dosud působil v Oborové zdravotní pojišťovně. Bývalý ředitel František Novák skončil v červenci kvůli svému trestnímu stíhání za manipulaci veřejných zakázek. 

„Zajištění transparentních nákupů veškerého zdravotnického materiálu, léků, stejně jako objednávání služeb je pro nás priorita,“ uvedl v prohlášení k výsledkům kontroly Kvaček. Nemocnice je podle něj vázaná velkým množstvím smluv, které lze vypovědět jen za konkrétních podmínek. „Ty, které jsou vypověditelné bez důvodu, revidujeme a některé z nich budeme v krátké době vypovídat,“ dodal.