EU se chová k Makedonii neférově, řekl Ivanov v Praze. Zeman podpořil úsilí o členství země v Unii

Evropská unie se chová k Makedonii neférově a uplatňuje vůči ní dvojí standardy, které na další země neměla. V Praze to prohlásil makedonský prezident Ďorge Ivanov po setkání s českým protějškem Milošem Zemanem. Hlava českého státu vyjádřila podporu makedonskému úsilí o vstup do EU, který byl zablokován mimo jiné kvůli sporu s Řeckem o název země. Zeman mluvil s Ivanovem také o možnosti příchodu pracovníků z Makedonie do České republiky.

Tématem schůzky prezidentů byly i důsledky nedělního makedonského referenda o změně názvu státu. Drtivá většina hlasujících se v něm vyjádřila pro změnu názvu na Republika Severní Makedonie, výsledek je ale kvůli nízké volební účasti neplatný. Přejmenování má ukončit spory s Řeckem, jehož severní provincie nesou kvůli historii rovněž makedonské názvy. Atény kvůli tomu blokovaly vstup Makedonie do NATO i EU, Ivanov vystupuje proti změně názvu země.

Ivanov v Praze řekl, že Makedonie je ze strany EU obětí dvou standardů, protože Unie neměla na další vstupující země stejné požadavky a přijala země s otevřenými bilaterálními otázkami. „Evropská unie se k Makedonii chová neférově, uplatňuje dvojí standardy, které vůči dalším zemím neuplatňovala,“ řekl.

Zeman vyslovil podporu makedonskému členství v evropském společenství i v Severoatlantické alianci. Záležitosti referenda a změny názvu země nechtěl komentovat, protože jde o makedonskou vnitřní záležitost. Skopji a Aténám doporučil pokračovat v jednání. Při troše dobré vůle se podle něj řešení podaří nalézt. Podotkl, že pokud se podaří najít stručnější název než současný oficiální, bude rád.

K výsledkům referenda podotkl, že nízká účast v referendu bývá způsobena buď bojkotem, nezájmem, nebo špatně položenou otázkou. Odpověď podle něj musí najít Makedonie sama.

Makedonská republika byla vyhlášena v roce 1991, do té doby byla součástí Jugoslávie. Kvůli sporu s Řeckem oficiálně vystupuje pod názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM).

Zeman podporuje setrvání českých policistů v Makedonii

Zeman mluvil s Ivanovem také o možnosti příchodu pracovníků z Makedonie do České republiky – a upozornil, že Česko má na rozdíl od balkánské země, kterou trápí vysoká nezaměstnanost, potíže s nedostatkem pracovní síly.

Zeman také poznamenal, že balkánská země je již dnes přirozenou součástí Evropské unie, protože ji brání hlídáním svých hranic, přes které vedla balkánská migrační trasa. Připomněl, že ČR do země vysílá své policisty, kteří s ostrahou pomáhají.

Ivanov za tuto i další pomoc v souvislosti s migrační krizí poděkoval. Podle Ivanova oba státníci mluvili o převzetí této mise evropskou pohraniční agenturou Frontex a o tom, jaká bude česká úloha v této misi. Zeman řekl, že setrvání českých policistů v Makedonii i po roce 2018 podporuje.