Blažek sice dodal policii jiné boty, nechtěl ji ale poškodit. Ministerstvo se firmě omluvilo za stíhání

Ministerstvo spravedlnosti se oficiálně omluvilo společnosti Blažek Praha za to, že ji nezákonně stíhala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli zakázce na dodání policejní obuvi. Ministerstvo také společnosti přiznalo 25tisícové odškodnění. Společnost se ale soudí o miliony.

Inspekce v souvislosti s tendrem na dodávku policejní obuvi vyšetřovala úředníky policejního prezidia i oděvní firmu Blažek Praha. Dodané boty byly podle vyšetřovatelů méně kvalitní, než požadovala zadávací dokumentace.

Stíhání ale GIBS v květnu odložila s tím, že se u úředníků prezidia nepodařilo prokázat úmyslné zavinění. Vyšetřování samotné firmy Blažek Praha ovšem předala inspekce policii, která se případem dále zabývá.

„Odškodnění a omluvu samozřejmě vítáme,“ řekl místopředseda představenstva holdingu Blažek Jan Vácha. Text dopisu, ve kterém se ministerstvo spravedlnosti firmě omlouvá, má ČT k dispozici. Společnost ale nadále žaluje stát o odškodění ve výši 14 milionů.

„Naše žádost o náhradu škody byla nesrovnatelně vyšší, protože jen náklady na právní zastoupení jsme vynaložili mnohasettisícové částky,“ doplnil Vácha. O žalobě rozhoduje Obvodní soud pro Prahu 2.

GIBS v květnu odložil vyšetřování úředníků policejního prezidia, kteří v kauze figurovali. Vyšetřování samotné firmy Blažek Praha ale inspekce předala policii s tím, že při dodávce bot mohlo dojít k trestnému činu poškozování spotřebitele. Podle GIBS totiž obuvnická společnost dodala policii jiné zboží, než jaké požadovala. Vyšetřovatelé se podle vyjádření mluvčího pražské policie Jana Daňka případem nadále zabývají.

Před šesti lety měla firma Blažek dodat policii boty za 72 milionů korun

Kauza se týká výběrového řízení z roku 2012 na více než 60 tisíc párů policejních bot za 72 milionů korun. Zakázku získala firma Blažek Praha z oděvního holdingu Blažek. Policie ale od ní nakonec odebrala jen 52 tisíc bot a zaplatila za ně bezmála 60 milionů korun.

Výrobce bot použil jinou podrážku, jinou vložku a jinou technologii výroby, než jaké byly předepsané v prvotní zadávací dokumentaci. Firma se hájí tím, že dokumentace připouštěla možnost změny, že policie o výměně předem věděla a schválila ji.

GIBS v prosinci 2016 obvinila z podvodu při tendru firmu Blažek Praha a čtyři lidi: dva úředníky odboru správy majetku Policejního prezidia ČR, vedoucí akreditované zkušebny ve Zlíně a výrobního ředitele dceřiné firmy holdingu Blažek. Obvinění podle vyšetřovatelů věděli, že policie nakupuje nekvalitní boty, a uvedli tak zadavatele tendru v omyl.

Městské státní zastupitelství v Praze ale později v květnu 2017 nařídilo zrušit stíhání všech čtyř lidí i firmy z oděvního holdingu Blažek. Podle státního zástupce Jiřího Zdražila se totiž nepodařilo doložit vzniklou škodu. Tu GIBS vyčíslila na 59,5 milionu korun. Žalobce proto věc vrátil GIBS k došetření.

Podruhé už inspekce vedla řízení jen proti výrobci, firmě Blažek Praha, a proti dvěma úředníkům Policejního prezidia. I toto vyšetřování ale v květnu letošního roku GIBS odložila.