Inspekce zkoumala zakázku na boty, vyšetřování firmy Blažek předala policii

Spory kolem zakázky na boty pro policii (zdroj: ČT24)

Úředníci Policejního prezidia zodpovědní za nákup desítek tisíc párů bot pro policii se podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nedopustili trestného činu. Inspekce jejich vyšetřování podle zjištění ČT odložila. Nepodařilo se totiž prokázat, že by úmyslně pochybili. Věc tím ale nekončí. Je totiž podaná stížnost a tou se bude zabývat státní zástupce. Řekl to mluvčí GIBS Ivo Mitáček s tím, že policie šetří další část případu, a to možné pochybení firmy Blažek Praha, která boty vyrobila.

Policie bude podle Mitáčka věc řešit jako poškozování spotřebitele ze strany Blažek Praha, protože prý policisté dostali jiné zboží, než jaké požadovali. Firma ale pochybení odmítá s tím, že policie o změnách věděla předem a souhlasila s nimi. 

Kauza se týká výběrového řízení z roku 2012 na více než 60 tisíc párů policejních bot za 72 milionů korun. Zakázku získala firma Blažek Praha z oděvního holdingu Blažek. Policie ale od ní nakonec odebrala jen 52 tisíc párů, za které zaplatila bezmála 60 milionů korun.

Výrobce použil jiné materiály i technologii

Výrobce totiž použil jinou podrážku, jinou vložku a jinou technologii výroby, než jaké byly předepsané v prvotní zadávací dokumentaci. V botách je například textilní vložka místo kožené, navíc boty měly slabší zateplení, než policie požadovala. Policisté si stěžovali, že boty nejsou odolné proti vodě a v dešti se hned promáčí.

Firma se hájí tím, že dokumentace připouštěla možnost změny, že policie o výměně předem věděla a schválila ji. ČT to sdělil místopředseda představenstva Blažek Holding Jan Vácha.

„Dokumentace připouštěla obdobná řešení, která byla schválená zadavatelem. Konstrukce GIBS byla úplně nesmyslná, protože se zakládala na úplně jiných předpokladech. Podle našeho názoru si vyšetřovatel, který stíhání vedl, vůbec nezjistil základní informace o průběhu zadávacího řízení,“ uvedl Vácha.

GIBS, která případ už vyšetřovala i v minulosti, v prosinci 2016 obvinila z podvodu při tendru firmu Blažek Praha a čtyři lidi: dva úředníky odboru správy majetku Policejního prezidia ČR, vedoucí akreditované zkušebny ve Zlíně a výrobního ředitele dceřiné firmy holdingu Blažek. Obvinění podle vyšetřovatelů věděli, že policie nakupuje nekvalitní boty, a uvedli tak zadavatele tendru v omyl.

Městské státní zastupitelství v Praze ale později v květnu 2017 nařídilo zrušit stíhání všech čtyř lidí i firmy z oděvního holdingu Blažek. Podle státního zástupce Jiřího Zdražila se totiž nepodařilo doložit vzniklou škodu. Tu GIBS vyčíslila na 59,5 milionů korun. Žalobce proto věc vrátil GIBS k došetření.

Podruhé už ale inspekce vedla řízení jen proti výrobci, firmě Blažek Praha, a proti dvěma úředníkům Policejního prezidia. Znalkyni v oboru obuvnictví a výrobního ředitele dceřiné firmy holdingu Blažek už GIBS dál nevyšetřovala.

GIBS vyšetřování firmy Blažek Praha předala policii

Vyšetřování firmy Blažek Praha podle aktuálního zjištění ČT Generální inspekce předala policii. „Nepodařilo se nám naplnit subjektivní stránku trestného činu,“ řekl ČT mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Namísto podvodu ale mohlo dojít k poškození spotřebitele, firma totiž dodala policii jiné zboží, než jaké požadovali.

Případ tak nyní prověřují pražští policisté. Podle místopředsedy představenstva Blažek Holding Jana Váchy tím GIBS případ odsunula: „Je to takové elegantní odsunutí problému někam do ztracena. Od loňského zastavení trestního stíhání se nám nikdo neozval. Generální inspekce se musela vypořádat s našimi námitkami a evidentně se nevypořádala vůbec s ničím.“ 

Firma Blažek Praha naopak kvůli loni zrušenému trestnímu stíhání žaluje stát o odškodnění. ČT to potvrdil její právní zástupce Lukáš Trojan. „Žaloba je podána u Obvodního soudu pro Prahu 2,“ sdělil. Firma chce po státu přes 14 milionů korun. Společnost už na podzim žádala o odškodnění ministerstvo spravedlnosti. To se ale k žádosti dosud nevyjádřilo. Zdržení vysvětlilo celkovým zatížením příslušného odboru.

Vyšetřování dvou úředníků z odboru správy majetku Policejního prezidia ČR GIBS odložila. Podle Mitáčka se z jejich strany nepodařilo prokázat úmysl. Konkurenční firma Prabos Plus, která byla oznamovatelem v případu podezřelého tendru, si však podala stížnost, doplnil Mitáček. Bude se jí zabývat státní zástupce, přičemž stížnost může podle mluvčího GIBS narušit celý případ – pokud ji žalobce uzná za oprávněnou, může zrušit odložení případu a nařídit další vyšetřování. 

Vydáno pod