Zeman pro ČT: Největší střet s vládou očekávám kvůli rozpočtu

Praha – Česko má novou vládu teprve týden a prezident Miloš Zeman v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi už nyní naznačil, kde s ní očekává největší střet. Problém podle něj nastane u státního rozpočtu na rok 2015, na který má jiný pohled než většina kabinetu. Poprvé od ostré kritiky některých kandidátů na ministry se také vyjádřil k tomu, proč nakonec všechny jmenoval - nechtěl prý komplikovat vládě situaci.

Zeman: Ministry jsem jmenoval, abych vládě nekomplikoval situaci (zdroj: ČT24)

Jmenování nových ministrů provázely od počátku kritické prezidentovy poznámky. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda Zeman všem návrhům vyhoví. Nakonec se ale podle svých slov rozhodl jmenovat všechny mimo jiné proto, že vládě nechtěl komplikovat situaci. Sobotka totiž už dříve avizoval, že pokud prezident některého kandidáta odmítne, dočasně by jeho úřad převzal. „Premiér, který se současně věnuje jednomu nebo více resortům, nemůže plnohodnotně vykonávat svoji funkci,“ konstatoval Zeman.

Ještě před jmenováním vlády si prezident pozval na Hrad všechny kandidáty na ministry. Setkání byla podle něj věcná, klidná a v některých případech i přátelská. Šéfy resortů si chce zvát i v budoucnu, nejprve ovšem vládě nechá 100 dnů hájení - kromě Sobotky totiž za sebou nikdo z nich nemá vládní zkušenost, a ministrům tak bude podle Zemana určitou dobu trvat, než se takzvaně zaučí. „Každý ministr musí prokázat nikoliv mně, ale veřejnosti, zda je schopen plnit svoji roli,“ podotýká. „Pokud některý z ministrů, a někteří už o to projevili zájem, sám požádá o setkání, vždy mu rád vyhovím.“

Zeman: Právo veta bych nerad nadužíval

Zeman bude chodit i na jednání vlády, a to především tehdy, když se bude rozhodovat o klíčových zákonech: „Už proto, že prezident má vůči těmto zákonům z ústavy právo veta. Já bych velmi nerad tohoto práva nadužíval.“ Na zasedání by si proto chtěl s kabinetem vyjasnit některé sporné záležitosti - v této souvislosti zmínil především státní rozpočet na rok 2015. Kdy proběhne první, zatím zdvořilostní návštěva vlády, ještě neví. Datum nechá na premiérovi. „Prezidenta rádi přivítáme. Účast na naší schůzi by určitě zlepšila vztahy mezi vládou a prezidentem republiky,“ uvedl Sobotka. Pozvání plánuje na jednu z nadcházejících schůzí.

„Samozřejmě největší spor asi bude u státního rozpočtu, protože jsem velký zastánce zvyšování podílu investic ve výdajích státního rozpočtu. Tomu budou patrně oponovat všichni ministři, protože investice nemají volební právo a oni chtějí být znovu zvoleni i v dalším funkčním období.“

Jasné je naopak datum Zemanovy návštěvy dolní komory - 18. února se zde chce prezident zúčastnit hlasování o důvěře vládě. Před poslanci by rád vystoupil s projevem, ve kterém nastíní svou představu o vládních prioritách: „Jednu jsem ostatně už uvedl, to byl služební zákon. Za druhou prioritu, která je obsažena i v koaliční smlouvě, pokládám zákon o prokázání původu příjmů a majetku.“ Životaschopnost nového kabinetu ale podle Zemana závisí hlavně na programové shodě. V koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL vidí hrozící střet především v oblasti daňové politiky.

Premiér by měl umět najít kompromis mezi požadavky ministrů

Koaliční vládu v posledních dnech rozdělovalo i téma náměstků. Že by tyto spory hned v počátku vládnutí mohly přispět k brzkému rozpadu koalice, se ale prezident neobává: „Nezažil jsem vládu, kde by neexistovaly konflikty. Základní konflikty ale teprve přijdou a budou se týkat státního rozpočtu, protože každý ministr chce zcela zákonitě co nejvíce peněz na svůj resort a ministr financí bude chtít omezit plýtvání a najít úspory.“

Podle Sobotky je debata o rozpočtu složitá v každé vládě, předpokládá ale, že koalice se i díky uzavřené smlouvě nakonec dohodne. Podle Zemana v tom bude hrát důležitou roli právě osobnost premiéra: „Měl by umět najít kompromis mezi požadavky jednotlivých ministrů a umět prosadit svoje stanovisko.“ Protože Bohuslav Sobotka zastává funkci premiéra teprve týden, Zeman ho zatím hodnotit nechce. „V zájmu České republiky bych si samozřejmě přál, aby to dokázal,“ uzavřel.