Když Češi prchali do Berlína. Vědci odhalují unikátní osudy českých protestantů v 18. století

Události ČT: Vědci zkoumají osudy českých uprchlíků na území dnešního Německa (zdroj: ČT24)

Vědci z Humboldtovy univerzity v Berlíně s pomocí moderních technologií poprvé systematicky zkoumají historické dokumenty a odhalují vývoj komunity založené českými protestanty, kteří na území dnešního Německa utekli v 18. století před pronásledováním tehdejších úřadů.

Do tehdejšího Pruska čeští uprchlíci mířili i proto, že tamní král Fridrich Vilém I. nutně potřeboval pracovní síly. Stovky lidí z českého území nalákal řadou bonusů včetně domů nebo daňových úlev. Vytvořili zde osadu nazvanou Český Rixdorf.

Místní lidé je ale nevítali zrovna s otevřenou náručí. „Byli to cizinci a mluvili jinou řečí. Především ale dostali výsady, které starousedlíci neměli,“ vysvětlil archivář Stefan Butt.

Konkrétní osudy komunity nyní odhalují tisíce stran životopisů a kázání, které se dochovaly. S pomocí skenerů je zkoumají vědci z Humboldtovy univerzity. Texty prozrazují, jak se česká vesnice a její jazyk časem měnily. Podle Alexeje Tichonova z Institutu slavistiky a západoslovanských jazyků je pro ně také otázkou, kdy se tam čeština ztratila.

Detail jednoho ze zkoumaných textů
Zdroj: ČT24

Staré texty jsou psané spisovnou i hovorovou češtinou, některé plné oprav či ovlivněné němčinou. Výsledky výzkumu mohou být zajímavé i pro tuzemské vědce. „Textů právě od protestantů je z té doby i v Čechách celkem málo, protože všechno bylo katolické,“ zmínil vedoucí Institutu slavistiky a západoslovanských jazyků Roland Meyer.

Dnešní Neukölln v Berlíně jako synonymum migrace

Hranici mezi vesnicí německou a tou českou, kterou vytvořili přistěhovalci, vyznačoval mlýnský kámen. Dnes leží uprostřed Neuköllnu, což je berlínská čtvrť, kde má téměř každý druhý člověk kořeny v cizině. Místo je tak synonymem migrace a všeho co s ní souvisí.

„Dějiny se opakují. Jsou to problémy, které se objevují stále znovu,“ poznamenala místní obyvatelka Ursula Suzanne Lehmanová. Právě její předci se také před třemi stoletími usadili v české vesnici v Německu. „V mládí mě to příliš nezajímalo, ale čím jsem starší, tím víc mě tato historie zajímá,“ dodala.

Český Rixdorf
Zdroj: ČT24

Ursula Suzanne Lehmanová bude mít šanci lépe poznat problémy, se kterými se před stovkami let na stejném místě potýkali její předci. Vědci z Humboldtovy univerzity totiž dokumenty překládají do němčiny a plánují je vydat knižně.