Poslanci schválili změny volebních zákonů, mění se i vyplácení dávek v poukázkách

Poslanci schválili změny volebních zákonů, které by měly omezit chybovost při sčítání hlasů. Vládní návrh reagoval na loňské zmatky během sněmovních voleb. Kvůli zpoždění ale nová pravidla ještě nebudou platit pro nadcházející podzimní volby. Poslanci kývli také na změny ve vyplácení části příspěvku na živobytí v poukázkách. Některé skupiny chudších obyvatel ho tak budou znovu dostávat v penězích.

 Vládní změna volebních zákonů reaguje na problémy se sčítáním přednostních hlasů v loňských sněmovních volbách. V budoucnu mají být volební lístky vytištěny pro poslanecké a krajské volby jen jednostranně. Oboustranné by s ohledem na počet kandidátů měly zůstat jen lístky pro komunální volby.

Nejvyšší správní soud totiž při loňských volbách ve Středočeském kraji přepočítal výsledky hlasování kvůli špatně započítaným přednostním hlasům pro kandidáty ODS. Mandát tak nakonec získal starosta Líbeznic Martin Kupka namísto někdejšího ministra zemědělství Petra Bendla. Kupka byl totiž na volebním lístku až na druhé straně a některé komise jeho preferenční hlasy nezapočetly.  

Předsedové, místopředsedové a zapisovatelé okrskových volebních komisí také budou muset povinně absolvovat školení ke zpracování výsledků voleb. Za neúčast na školení má hrozit snížení odměny absentujícího komisaře o jednu třetinu. Předseda a zapisovatel komise nyní dostávají za jedny volby kolem 2000 korun, řadoví členové 1300 korun. Vnitro počítá s navýšením odměn až o desetinu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hranice pro vstup do sněmovny se nezmění ani pro strany, ani pro koalice

Volební komisaři by podle návrhu o účast v komisi přišli, pokud by se její práce neúčastnili déle než dvě hodiny. Dosavadní lhůta je tříhodinová. Tato sankce se ovšem nelíbí krajům a obcím. Kritiku vzbudila i zaváděná povinnost označovat členy komise jmenovkami s uvedením, kdo je nominoval. Vnitro tím podle předlohy reagovalo na připomínky pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Poslanci nakonec odmítli poslanecké úpravy Pirátů i lidovců, hranice pro vstup do sněmovny se tak nesníží ani pro jednotlivé strany, ani pro jejich koalice. Nezmění se ani způsob přepočtu hlasů na poslanecké mandáty. Snížení hranice pro koalice přitom podpořil ústavně právní výbor.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) naopak prosadil, aby se místní a krajská referenda konala souběžně s volbami: a to jak ve stejný termín, tak ve stejných místnostech. Výsledky referenda by pak zjišťovali volební komisaři. Podle Pirátů tím obce a kraje ušetří. Navíc by se tím mohla zvýšit účast v referendech a tím i šance, že jejich výsledek bude pro zastupitelstva závazný.

Změny kvůli zpoždění při projednávání v dolní komoře ještě nebudou platit pro nadcházející říjnové volby do obecních zastupitelstev a Senátu, i když to původně ministerstvo vnitra plánovalo. Novelu nyní dostane k posouzení horní komora, bez jejíhož souhlasu novinky přijaty nebudou.

Změny ve vyplácení dávek

Sněmovna projednala i novinky v sociální oblasti. Některé skupiny chudších lidí už zřejmě nebudou dostávat část příspěvku na živobytí v poukázkách, ale znovu výhradně v penězích. Poslanci totiž schválili s úpravami předlohu hnutí ANO, která změnu předpokládá. Sociální demokraté a lidovci neprosadili pozměňovací návrhy, které by vedly k úplnému zrušení povinného vyplácení části dávek v hmotné nouzi v poukázkách.

Úřad práce musí dávat potřebným lidem poukázky od loňského prosince. Zákonodárci toto opatření zavedli ve snaze zamezit zneužívání dávky. Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, dostávají v poukázkách 35 až 65 procent této dávky. Za poukázky si mohou koupit potraviny, základní drogistické potřeby, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvy, nikoli cigarety nebo alkohol.

Podle autorů současné novely se ale ukázalo, že povinné poukázky zvýšily byrokracii a přinesly některým lidem problémy. Pokud předlohu schválí také Senát a podepíše prezident, plně peněžitá dávka by se vrátila lidem v pobytových zařízeních sociálních služeb. Výjimku by dále měli lidé s příspěvkem na živobytí do 500 korun měsíčně, lidé, kteří jsou celý měsíc v nemocnici, a lidé s omezenou svéprávností. Úřady práce by také nemusely dávat poukázky v případech „hodných zvláštního zřetele“.

Příspěvek na mobilitu dořeší sněmovna příští týden

Sněmovna měla v pátek rovněž schvalovat senátní návrh, který by změnil poskytování příspěvku na mobilitu pro postižené lidi. Tento bod ale nakonec poslanci odložili a rozhodnou o něm až příští týden. Senátní návrh předpokládá, že už by postižení klienti pobytových domovů sociálních služeb nemuseli použití příspěvku dokládat. Sněmovní sociální výbor ale doporučil plénu zamítnutí novely.