Lihový boss Březina nabídl detektivovi při výslechu 10 milionů

Praha - Obviněný podnikatel Radek Březina, který je podle policie hlavou moravské lihové mafie, nabídl loni v lednu detektivovi při výslechu ve vazební věznici úplatek ve výši 10 milionů korun. Další desítky až stovky milionů se měl snažit převést i na případné svědky, kteří by mohli v jeho kauze vypovídat. Vyšetřovatelům se také podařilo zdokumentovat provázanost několika firem, za kterými měl stát Březina a další obvinění. Policie to uvedla na dnešním brífinku, kde zveřejnila podrobnosti k úternímu zásahu proti obchodníkům s lihem, po němž kriminalisté obvinili 15 lidí. Březinovi hrozí až 16 let vězení. O jeho praktikách provozovaných z vazby informovali loni v listopadu i Reportéři ČT.

Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty byl úplatek detektivovi nabídnut za to, že bude ze své pozice ovlivňovat průběh trestního řízení. Březina měl z vazby úkolovat i konkrétní lidi. „Cílem mělo být na straně jedné ovlivnění výpovědi případných svědků v trestní věci, pro kterou je stíhán, na druhé straně převedení prostředků v řádech desítek až stovek milionů na předem určené osoby za účelem zastření jejich původu,“ dodal Šlachta. Březina se měl snažit podplatit i státního zástupce, případně i soudce, kteří rozhodovali o vazbě pro jeho bratra Tomáše. 

Robert Šlachta: „Neměl problém sáhnout i k tomu nejhrubšímu násilí, k vyhrožování, úplatkům, tedy k tomu, aby byl schopen si tu skupinu řídit a podřídit… Jeho filozofií bylo, že každý se dá koupit, záleží pouze na ceně. Jsem rád, že u našeho detektiva se mu to nepovedlo.“

Instrukce, které podnikatel posílal z vazby, se týkaly rovněž vyvedení Březinova majetku do zahraničí, nechyběly ani požadavky na úpravy nebo vytváření „nových“ účetních dokladů a nájemních smluv, které by následně šly použít ve prospěch obhajoby. Březina je obviněný pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby ve stádiu přípravy a pro zločin podplácení. Hrozí mu až 16 let vězení.

Policie zdokumentovala napojení několika firem na Březinu

Vyšetřovatelům se také podařilo jednoznačně zadokumentovat provázání firem Morávia-Chem, Energoinvestment, Likérka Drak, Verdana a Biotech. „Jsou fakticky vlastněny a ovládány skupinou pod vedením podnikatele R. B. (Radek Březina - pozn. redakce),“ uvedl Šlachta. "Podařilo se nám dostat na vrchol lihové mafie… V jejím čele stojí pan Březina," dodal Pavel Komár z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

LIHOVÁ TRILOGIE

  • Akce SMOG

Policejní akce s názvem SMOG byla prvním výsledem práce detektivů ÚOOZ při vyšetřování lihové mafie. Koncem října 2012 skončily ve vazbě čtyři obviněné osoby. V rámci velkého množství domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor byly ve Valašském Meziříčí, Slušovicích a v Ostravě zajištěny statisíce litrů nelegálního lihu. Mezi obviněnými byl i podnikatel Radek Březina. V polovině prosince 2012 proběhla v objektu bývalé cihelny v obci Stojčín u Pelhřimova další prohlídka, při které bylo nalezeno přes milion litrů lihu.

  • Akce MORAVA

V květnu 2013 provedl ÚOOZ další zátah spojený s nelegálním lihem. Detektivové získali informace, podle kterých se měly další zásoby nelegálního lihu ukrývat ve velmi sofistikovaných úkrytech v podzemí. Pod podlahami tří objektů v Háji u Duchcova, Hrobicích u Slušovic a v Ostravě Mariánských Horách následně našli další statisíce litrů lihu. ÚOOZ poté zahájil trestní stíhání dalších podezřelých osob a snažil se propojit nalezený líh s konkrétním majitelem či majiteli.

  • Akce CELA

14. ledna 2014 byla spuštěna rozsáhlá akce s názvem Cela. Prvním impulzem pro zahájení úkonů trestního řízení byl výslech obviněného Březiny ve vazební věznici. Detektivové v rámci prověřování zjistili a postupně zadokumentovali další aktivity obviněného. Jednalo se o instrukce, kterými měl z vazby úkolovat konkrétní osoby. Policii se také podařilo zdokumentovat provázanost několika firem, za kterými měl stát Březina a další obvinění. Výsledkem akce CELA bylo 15 trestně stíhaných osob. Mezi nimi jsou i dvě osoby, které v souvislosti s nelegálním lihem již detektivové trestně stíhají od října 2012.

Detektivové dosud zajistili celkem 2 miliony 295 tisíc litrů nelegálního lihu, při jehož prodeji by stát tratil na daních přes 650 milionů korun. Podle žalobce Petra Šeredy ale z výpovědí obviněných i svědků vyplývá, že skupina krátila daň v mnohem větším rozsahu. Lihová mafie mohla podle jejich odhadu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. 

Sedm obviněných z úterního zásahu v rámci akce CELA skončilo ve vazbě. Je mezi nimi například Březinova manželka Stanislava, jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, Ivan Kovařík a další dva Březinovi spolupracovníci. U všech prý existuje obava, že by ovlivňovali svědky, u většiny i hrozba útěku. „Skutky byly kvalifikovány mimo jiné jako trestný čin účast na organizované zločinecké skupině a poté trestné činy krácení daní a nadržování,“ uvedl státní žalobce Petr Šereda.

Březinu zatkla policie předloni v říjnu v Kostelci u Zlína v jeho rodinném hotelu. Před policií se 15 hodin skrýval v kotelně pod pilinami. Skupině kolem jeho osoby patřily kromě areálu bývalé Likérky Daněk v Ostravě taky tajné sklady pančovaného lihu, které kriminalisté vypátrali u Pelhřimova, na Olomoucku a ve Valašském Meziříčí. Mezi stíhanými je rovněž Březinův bratr Tomáš.

Lihové zásoby kriminalisté našli v objektech, které byly využívány firmou Morávia-Chem. Společnost tehdy odmítla, že by jí líh patřil. Prý o podzemních skladech nevěděla, soudce přesto poslal společně s ostatními do vazby i bývalého šéfa společnosti Radovana Dalajka a jednatele Radka Menšíka.

Třikrát trestaný Březina je obviněný i v kauze toxického metanolu

Neoficiální hlavou společnosti Morávia-Chem je ale údajně právě Radek Březina. Policie dnes uvedla, že napojení na jeho osobu se jí podařilo zdokumentovat. Březina se přitom nedostal do křížku se zákonem poprvé. Reportéři ČT už dříve zjisitli, že byl třikrát soudně trestaný, přičemž dvakrát čelil stíhání kvůli únosům. Jeden z nich se měl odehrát v únoru 1997. „Měl se podílet na naprosto bestiálním únosu 21letého muže, syna Březinova obchodního partnera, se kterým měl nevyřízené účty. Mladík byl zhruba 10 měsíců připoutaný v místnosti bez oken, kde musel vykonávat veškeré své potřeby. V době, kdy jej vysvobozovala zásahová jednotka, jevil tento mladý člověk známky naprosté devastace, fyzické a psychické,“ popsal už dříve případ reportér ČT Dalibor Bártek. 

Zátah na obchodníky s nelegálním lihem odstartovala v září 2012 metanolová kauza. Na otravu v následujících měsících zemřelo 48 lidí a okolo 80 skončilo s doživotními následky. V hlavní kauze je obviněno 31 lidí. Ke zlínské pobočce Krajského soudu v Brně byla tento týden podána obžaloba.

Toxickou směs namíchal v opavském skladu Rudolf Fian, od něj šla do Hranic na Moravě k Jiřímu Vaculovi, který fungoval jako hlavní distributor. Pětice dalších obviněných, mezi kterými je i Radek Březina, pak přes Zlín a Mikulov směs dál rozvážela až na západ Čech. K Březinovi se vyšetřovatelé dostali přes doznání dalších obviněných v této větvi. Spolu s dalšími čtyřmi obviněnými údajně dovezl na Karlovarsko stovky litrů toxické směsi metanolu.