Soud pustil z vazby po Berouskovi i druhého ze tří podezřelých v kauze obchodování s tygry

Dva ze tří obviněných v kauze ilegálního obchodu s tygry budou stíháni na svobodě. Krajský soud v Ústí nad Labem propustil z vazby kromě Ludvíka Berouska i muže vietnamského původu, který podle policie produkty vyrobené z usmrcených zvířat prodával. Soud tak vyhověl stížnostem obviněných. Jak České televizi potvrdil českolipský státní zástupce Michael Dostál, soud zamítl pouze stížnost preparátora Miloše Hrozínka. V jeho případě totiž shledal vážnější důvody k vazbě než u zbylých dvou mužů.

„U dvou obviněných nahradil soud vazbu písemným slibem a dohledem probačního úředníka,“ dodal Dostál. Z vazební věznice tak byl podle státního zástupce propuštěn kromě Ludvíka Berouska i obviněný vietnamský obchodník.

Rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem má k dispozici i advokát Ludvíka Berouska Petr Šťastný. „Krajský soud v podstatě konstatuje nesprávnost rozhodnutí okresního soudu o vazbě,“ řekl Šťastný.

Podle něj soud také upozornil na to, že údajné zapojení Ludvíka Berouska do organizované skupiny nebylo ve spisu dostatečně prokázáno. To tvrdí i Berouskův advokát, podle kterého se chovatel šelem znal s Hrozínkem a několikrát mu i poskytl mrtvá těla tygrů k vyčinění kůže. Údajně přitom ale nevěděl, že by se podílel na dalším obchodě s produkty z tygřích těl. Hrozínkova advokáta Libora Čecha se ve středu České televizi nepodařilo zastihnout.

Policie stíhá kvůli neoprávněnému nakládání se zvířaty celkem tři muže. Sedmašedesátiletého Ludvíka Berouska, pětatřicetiletého Miloše Hrozínka a šestapadesátiletého muže vietnamského původu. Trojici vzal okresní soud v České Lípě do vazby 18. července. Všichni obvinění si obratem proti vazbě podali stížnost.

Berousek podle policie choval tygry a dodával je preparátorovi Miloši Hrozínkovi. Ten měl tygří těla zpracovávat na bujón nebo například tygří víno. Muž vietnamské národnosti měl podle policie trestnou činnost organizovat a hotové produkty prodával, mimo jiné v pražské tržnici Sapa. Za to všem obviněným hrozí šest měsíců až pět let za mřížemi.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Kvůli podezření z neoprávněného nakládání se zvířaty zasahovali celníci a policisté 16. července v Praze, ve středních a severních Čechách. Provedli sedm domovních prohlídek, tři prohlídky nebytových prostor včetně dvou stánků v areálu pražské tržnice Sapa. Zajistili tělo usmrceného tygra, čtyři kusy kůží, tygří drápy a další tygří produkty jako bujóny a tygří víno. Mimo to i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl a přes 1,8 milionu korun v hotovosti.

U Hrozínka objevili dvacet těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. Policisté našli také mrtvolu tygra, střeleného do oka a krku tak, aby střela neporušila jeho cennou kůži. Hrozínek už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.