Daňová kauza kolem ČKD Praha DIZ se rozrůstá, policie obvinila 35 bílých koní

V daňové kauze kolem ČKD Praha DIZ obvinila policie dalších 35 lidí, uvedl server iRozhlas.cz. Jde o tzv. bílé koně, kteří podle vyšetřovatelů pomáhali s daňovými úniky. Letos v dubnu obvinila policie v této kauze 22 lidí ze zkrácení daní o asi 850 milionů korun, z praní špinavých peněz na zahraničních účtech a z účasti na zločinecké skupině. Mezi obviněnými byl i bývalý majitel ČKD Praza DIZ Petr Speychal.

„Dne 19. 6. 2018 rozhodla Národní centrála proti organizovanému zločinu o zahájení trestního stíhání 35 osob,“ uvedl pro iRozhlas.cz Miloš Klátik z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Tato skupina měla na daních způsobit menší škodu a kriminalisté vyšetřují tuto větev samostatně. 

Kvůli kauze údajných daňových úniků kolem společnosti ČKD Praha DIZ obstavila policie majetek za stovky milionů korun. Vyšetřovatelé zjistili, že firma, která dodávala také technologie do tunelu Blanka, zařazovala do svého účetnictví fiktivní faktury.

Podvody podle policie řídil tehdejší šéf společnosti Petr Speychal. Ten patří do první skupiny obviněných z letošního dubna. 

„Podařilo se zajistit majetkové hodnoty – ať již je to výnos z trestné činnosti, nebo náhradní hodnoty rovněž v celkové výši stovek milionů korun,“ uvedla na jaře pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Kvůli stamilionové škodě se zajišťovaly pozemky, auta i účty některých obviněných včetně Speychala.

„Má nějaké dva účty obstavené, proti tomu jsme dávali stížnost,“ uvedl k tomu Speychalův advokát Josef Monsport. A obvinění klienta odmítl. „V tom usnesení není proti němu uveden jediný důkaz, v rozporu se zákonem,“ dodal Monsport.

Policie měla firmu v hledáčku už dříve

Protikorupční policie zasahovala přímo v sídle ČKD Praha DIZ kvůli podezření z krácení daní už před dvěma lety, kdy firma patřila Speychalovi. Podle tehdejších informací médií dlužila na daních 791 milionů korun a kriminalisté dlouhodobě prověřovali, zda z firmy nemizí nezdaněné stamiliony do daňových rájů.

Speychala předtím policie v roce 2014 zadržela v souvislosti s údajným krácením daní a vydáváním fiktivních faktur. Po podání vysvětlení byl ale podnikatel propuštěn bez obvinění. 

Po Speychalovi se stal majitelem firmy Robert Wolf. Zásah policistů z roku 2016 kritizoval jako snahu rozprášit ČKD kvůli tomu, že společnost si vůči Praze nárokovala pohledávky vzniklé při pracích na tunelu Blanka. Věřitelé loni firmu poslali do konkurzu.