Exšéfovi firmy, která dodávala kabely do tunelu Blanka, obstavila policie účty

Události: Policie obstavila stamiliony v kauze ČKD Praha DIZ (zdroj: ČT24)

Kvůli kauze údajných daňových úniků kolem společnosti ČKD Praha DIZ obstavila policie majetek za stovky milionů korun. Vyšetřovatelé zjistili, že firma, která dodávala také technologie do tunelu Blanka, zařazovala do svého účetnictví fiktivní faktury. Pražský magistrát chce nyní situaci prověřit, a žádá proto o nahlédnutí do vyšetřovacího spisu. Podvody podle policie řídil tehdejší šéf společnosti Petr Speychal. Ten teď spolu s dalšími jednadvaceti lidmi čelí obvinění.

„Jedná se o velmi závažnou organizovanou trestnou činnost. Daňový únik byl způsoben na dani z příjmu a dani z přidané hodnoty – jedná se o stamilionové částky,“ říká šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Podle ní policie zajistila velké množství majetku.

„Podařilo se zajistit majetkové hodnoty – ať již je to výnos z trestné činnosti nebo náhradní hodnoty rovněž v celkové výši stovek milionů korun,“ dodala Bradáčová. Podle vyšetřovatelů tak vznikla škoda na zkrácené dani přes 800 milionů korun. Kvůli tomu se zajišťovaly pozemky, auta i účty některých obviněných. Včetně Speychala.

„Má nějaké dva účty obstavené, proti tomu jsme dávali stížnost,“ říká advokát Petra Speychala Josef Monsport. A obvinění klienta odmítl. „V tom usnesení není proti němu uveden jediný důkaz, v rozporu se zákonem,“ dodal Monsport.

Podle detektivů firma ČKD Praha DIZ přijímala do účetnictví fiktivní faktury od dodavatelů. Mezi nimi i ty za údajné dodávky mimo jiné i kabelů pro tunel Blanka – podle policie dohromady za více než dvě stě milionů korun.

Petr Speychal
Zdroj: ČT24

Praha chce kvůli tomuto případu teď nahlédnout do vyšetřovacího spisu. „Já doufám, že to prověří právníci, jestli tam není něco podezřelého,“ říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Zástupci firem nevěděli, že je zastupují

Vyšetřovatelé v obvinění Speychala a dalších jednadvaceti lidí tvrdí, že šlo o celý systém, do kterého byla zapojena celá řada firem. Jejich statutární zástupce policie vyslýchala. „… z výpovědí vyplývá, že za své společnosti v předmětném období nejednali, se společnostmi nevykonávali žádnou obchodní ani jinou činnost, případně ani neměli povědomí o tom, že jsou statutárními zástupci obchodních společností,“ hodnotí situaci vyšetřovatelé v obvinění.

Že se jednalo o nastrčené lidi, kteří měli jen formálně vystupovat za společnosti, policie dokládá řadou podezření, na která upozornila kontrola Specializovaného finančního úřadu. Ten dospěl k závěru, že se plnění fakticky neuskutečnila. Jedním z momentů bylo to, že část údajných dodavatelů firmy ČKD Praha DIZ zastupoval stejný advokát nebo jejich účetnictví vedla stejná firma.

„Podle správce daně není obvyklé, aby jedna a tatáž osoba zastupovala tak velký počet firem v rámci jednoho dodavatelského řetězce,“ zapsali policisté. A poznamenali, že není podle finančního úřadu obvyklé ani využití stejné účetní firmy, neboť společnosti si v podstatě měly konkurovat.

Vyšetřovatelé se pak také dostali k elektronické poště, kde narazili na e-maily, které podle nich dokládají, že se obvinění snažili ovlivnit svědecké výpovědi v daňových řízeních. Například advokát „ladil noty“ s jednatelkami účetní firmy. Kriminalisté to popsali takto: „…avizuje, že v souvislosti s výslechy svědků bude třeba provést přípravu, na kterou potřebuje fotky předvolaných osob, stručné životopisy včetně pracovního zařazení apod., doslova uvádí, že: Nerad bych se opět dostal do situace, že poradenství v objemném rozsahu bude zajišťovat učitelka z mateřské, jejíž IQ bych tipoval v rozpětí 80-93.

„Ta trestná činnost se v podstatě zakládala na tom, že do účetnictví právnické osoby byly zakládány fiktivní faktury a získané prostředky daňovým trestným činem byly vybírány buď v hotovosti, nebo byly přeposílány na zahraniční bankovní účty,“ popsala Bradáčová.
Celková škoda je podle policie 850 milionů korun.

Policisté už případ prověřují několik let. Jak dlouho vyšetřování potrvá, není jasné.