Chybně nebo vůbec. Problémy s volebním účtem má téměř polovina subjektů s kandidáty do Senátu

Jen 39 subjektů ze 70, které postavily kandidáta v říjnových senátních volbách, zveřejnilo správně svůj volební účet. Termín pro zveřejnění uplynul pět dní od vyhlášení voleb, prezident Miloš Zeman je vyhlásil 23. května. Za nezřízení účtu může být pokuta až půl milionu, za neoznámení až 100 tisíc korun. Volby se uskuteční 5. a 6. října.

Senátních voleb se zúčastní 39 stran, 14 koalic a 17 nezávislých kandidátů. „Jednatřicet kandidátů nám neoznámilo své transparentní účty. Jedná se o 13 politických stran nebo hnutí, dále to nemáme od 8 nezávislých kandidátů a 10 koalic,“ řekl Jiří Navrátil z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

Úřad počkal do konce července, kdy uplynula lhůta pro podání kandidátních listin. Z webu úřadu je zřejmé, že účet zveřejnily všechny parlamentní strany. Podobně tak učinila například Strana zelených, Svobodní, Soukromníci i kandidát do Senátu Marek Hilšer, bývalý premiér Jiří Paroubek nebo Pavel Fischer, který vedle Hilšera kandidoval na prezidenta.

Některé partaje možná jen neporozuměly zákonu

V deseti případech dohledový úřad řeší, zda strany špatně nepochopily zákon. „Máme totiž případy, kdy strana někde kandiduje samostatně, ale v jiném obvodu je současně s někým v koalici. Koalice by měly nahlásit samostatný účet, ale některé strany to asi nepochopily, protože mají nahlášený volební účet samostatně, za koalici však chybí,“ vysvětlil Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Příklady neuvedl. V jednom z pražských obvodů ale například kandiduje bývalý předseda Akademie věd ČR a neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš, kterého podporuje TOP 09, STAN, Strana zelených a KDU-ČSL. V Brně zase rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka podporuje ODS, TOP 09, STAN a SZ.

Podle Outlého bude úřad zkoumat, zda strany účty pouze nezveřejnily, nebo je ani nezřídily. Potom zváží, zda to povede ke správnímu řízení. „V něm lze za neoznámení účtu dostat pokutu 10 tisíc až 100 tisíc korun a za nezřízení účtu 30 tisíc až 500 tisíc korun,“ dodal Outlý.

Strany, které se chtějí ucházet o křesla v Senátu, měly své volební účty zřídit do pěti dnů od vyhlášení voleb, tedy do 5. června. Subjekty, které oznámily kandidaturu po vyhlášení voleb, měly čas na zřízení volebního účtu do konce července. Po skončení voleb, do 90 dnů po oznámení výsledků, musejí strany dodat dohledovému úřadu i zprávy o financování kampaně a účetnictví, které úřad zkontroluje.