Odškodné při úmrtí dobrovolného hasiče je nižší než u profesionála. Ministerstvo částku srovná

Události: Odškodnění za smrt dobrovolného hasiče se srovná s profesionály (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra plánuje srovnat výši odškodnění po úmrtí dobrovolného hasiče s odškodným po smrti hasiče profesionálního. Počet smrtelných úrazů při zásazích naštěstí není vysoký, ročně je to v průměru jeden případ. V současnosti je odškodnění pro rodiny dobrovolných hasičů nižší než u jejich profesionálních kolegů.

Při páteční nehodě hasičské cisterny na Šumpersku zemřel na místě spolujezdce velitel zásahu. Hasiči ze Zábřehu vyjeli k jiné dopravní nehodě, jejich cisterna ale zřejmě cestou dostala smyk, do protisměru a převrátila se. Uvnitř byli čtyři lidi.

Jediným úmrtím profesionálního hasiče v loňském roce byla smrt zkušeného člena sboru, pětačtyřicetiletého Jana Odermatta. Při požáru hal ve Zvoli nedaleko Prahy se těžce zranil. O den později zemřel v kladenské nemocnici.

V podobných případech myslí stát na pozůstalé s takzvaným úmrtným. Loni to byl jednorázově trojnásobek měsíčního platu zemřelého pro manželku a každé nezaopatřené dítě. Suma se letos v lednu zvýšila na dvanáctinásobek.

V případě úmrtí dobrovolného hasiče připadne manželce zemřelého čtyřnásobek průměrné mzdy ve státním sektoru v předešlém roce, dítěti pak šestinásobek. Odškodnění se tak podle výpočtu serveru deník.cz pohybuje mezi necelými 111 tisíci až 166 tisíci korunami.

Ministerstvo proto chystá změnu, podle které se rodiny dobrovolných hasičů mají odškodňovat stejně jako rodiny těch profesionálních. Tím by se odškodnění mělo zvýšit na dvanáctinásobek, tedy na více než 332,5 tisíce korun. Jeho konkrétní výše by se ale měla pravidelně měnit každý rok podle toho, jak porostou platy, píše server.

V Česku v současnosti působí 360 tisíc dobrovolných hasičů. V minulém roce se na výjezdech k požárům a nehodám podílelo 68,7 tisíce z nich. Zraněno jich bylo 209.